januari 15, 2020

6 manieren om geld te sparen voor je ontslag

geld sparen

Het nieuwe jaar is begonnen. Waarschijnlijk heb je goede voornemens. Is dit het jaar waarin jij de grote stap gaat wagen? Ik hoop het voor je. Zorg in ieder geval voor een goede voorbereiding. Je kunt nu al geld sparen voor jouw vrijheid straks.

Ik heb een lijst met 6 acties opgesteld die je nu al kunt nemen. Geheel risicoloos. Het enige wat je moet doen is het om te zetten in concrete actie.

1. Meten is weten

Je wil natuurlijk dat er meer geld binnenkomt, maar het is minstens zo belangrijk om te zorgen dat er aan de andere kant niet te veel geld uitgaat. In de cursus Mind Your Own Business doe je een oefening om inzicht te krijgen in je terugkerende kosten. Aan de hand van een Excel file zie je je uitgavenpatronen terug. Die budget spreadsheet deel ik graag met je.

Neem dit serieus. Vaak denk je dat je het weet, maar ben je toch verrast aan het eind van de maand.

Het is in je online bank omgeving mogelijk om je al je inkomsten en uitgaven te downloaden. Pak een rekenmachine en reken uit hoeveel je kwijt bent aan eten, vervoer, kleding, reparaties, kadootjes, et cetera.

2. Prioriteiten stellen

Wees nu heel eerlijk naar jezelf. Geef je wel eens geld uit om te compenseren voor je gevoel of emoties? Stel je hebt een rotdag op je werk. Aan het eind van de dag koop je een taart, kledingstuk, fles wijn of wat dan ook. Alleen maar because you are feeling sorry for yourself.

Dit gedrag heeft iedereen, dus maak je daarover geen zorgen. Maar hoeveel geld kost dit je per maand of per jaar?

Een gratis alternatief, met minstens hetzelfde effect, is het luisteren naar een inspirerende podcast of YouTube video. Bonus: je leert er van!

Wij mensen zijn gewoontedieren. We doen dingen graag automatisch. Koop je elke dag een koffie voor onderweg? Als die koffie 3 euro kost, dan ben je al snel 60 euro in de maand kwijt. Dat is 600 euro per jaar (grofweg 2 vakantiemaanden). Je kunt ook een thermoskan koffie meenemen van thuis, of je koffieverslaving uitstellen tot je aankomt op je bestemming.

Het geld wat je hiermee bespaart kan regelrecht in je spaarpot voor de toekomst.

meer omzet

3. Spaardoel

Veel banken bieden de mogelijkheid om automatisch te sparen. Zo kun je een bedrag, klein of groot, elke maand automatisch overschrijven naar je spaardoel. Doe dit 1 dag nadat je je maandelijkse inkomen ontvangt. Als het er niet meer is, kun je het ook niet meer uitgeven.

4. Deeleconomie

De deeleconomie wint aan populariteit. En gelukkig maar, want zo ontzien we de natuur. Maar het delen met anderen levert natuurlijk ook een financieel voordeel op.

Heb je écht een auto nodig? Er zijn steeds meer mogelijkheden om te leven zonder auto, maar wel met de vrijheid van het hebben van een auto.

Voor vervoer: kijk eens op sites als MyWheels, Fetch, felyx, BlaBlacar, Snappcar. Ken je er meer? Deel het in de comments.

Voor spullen: kijk eens op PeerBy. Daar kun je spullen lenen van je buren. Waarom zou je een nieuwe klopboormachine kopen als je die maar 1x per jaar nodig hebt? Heb je zelf iets wat nuttig is voor anderen? Daar kun je een kleine vergoeding voor krijgen.

5. Tweedehands

Laatst kochten wij op een tweedehandsmarkt een fondueset. Gloednieuw. De doos was nog nooit opengemaakt. Alles er op en er aan. Prijs: 6 euro. Vergelijk dat eens met de prijzen van gourmetstellen in de winkel.

Je kunt natuurlijk naar de grootste markt gaan van Europa, maar vergeet ook niet online te kijken: Speurders, Marktplaats. Ken je er nog meer? Laat het weten in de comments.

6. Vergelijk prijzen

Het loont zeker de moeite om prijzen te vergelijken. Het is een kleine tijdsinvestering die je snel al honderen euro’s kunnen opleveren. Je kunt handmatig websites vergelijken, maar een site als PriceWise doet dat automatisch voor je.

Goed je geld beheren

Met deze stappen kun je zonder al te veel moeite geld sparen. Zorg dat je je besparingen apart zet. Dit is jouw vrijheidsfonds. Dankzij stap 1 weet je wat je maandelijkse kosten zijn. Hoe groot moet jouw Freedom Fund zijn om de grote stap te wagen?

Veel succes!

Foto: geld sparen via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x