maart 12, 2010

Duizenden mogelijkheden om te ontdekken

Philip Adams zei ooit, “Wanneer mensen mij vragen: ‘Hoe komt het toch dat je zoveel dingen doet?’ Dan antwoord ik vaak met, zonder overigens bot te willen zijn: ‘Hoe komt het dan dat je zo weinig doet?’ Alle mensen hebben een enorme potentie. Mensen kunnen de meest bijzondere dingen doen als ze het zelfvertrouwen hebben of het risico nemen. Helaas doen de meeste mensen dat niet. Ze zitten voor de televisie en aanschouwen zo hoe de rest van hun leven voorbij gaat.”

Er is een grote kans dat je niet opgegroeid bent met het idee dat je oneindig veel mogelijkheden moet uitproberen en ontdekken. De meesten van ons zijn van na de Tweede Wereldoorlog en zijn opgebracht met het idee een nauw levenspad te volgen. Doe één ding en blijf daarbij, dat was het motto.

Toch was dit niet altijd het geval. Neem Leon Battista Alberti bijvoorbeeld. Hij leefde in Florence in de 15e eeuw. Hij was architect, schrijver, muzikant, decor ontwerper en stadsplanner. Hij was bekend om zijn elegantie, persoonlijke stijl, was goed in atletiek en kon over een mens springen vanuit stilstand.

Volgens schrijver Charles Nicholl, “Hij creëerde een carrière voor zichzelf die nog niet eerder bestond: een soort freelance consultant in zaken als architectuur, wetenschap, kunst en filosofie. Op deze manier bediende hij de Romeinse Curie en het hof van Urbino en Mantua, en tevens de Medici en Rucellai in Florence.”

Terwijl anderen niet wisten dat ze het konden, wist Alberti niet dat hij het NIET kon. Zo creëerde hij zijn eigen opmerkelijke leven en heeft zo enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de wereld om hem heen. De meeste onderzoekers beschouwen Alberti als de eerste Renaissance man. We weten hoeveel mensen hij geïnspireerd heeft, maar we weten in ieder geval wel dat hij een rolmodel was voor een tiener genaamd Leonardo da Vinci die hetzelfde rijke en creatieve leven ambieerde.

Het vinden van passie, wat voor passie dan ook, opent onze harten en laat ons verliefd worden op het leven zelf. Het is moeilijk om mogelijkheden te ontdekken als we onze passies onderdrukken. Veel mensen denken dat je maar één passie kan hebben, maar juist de mensen die een passievol leven leiden zijn gepassioneerd over heel veel dingen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer passies we hebben, hoe gelukkiger we zijn.

Passies kunnen veranderen gedurende verschillende fases in ons leven. Als je ouder wordt, groei je uit sommige passies en ga je nieuwe passies achterna.

Voor veel mensen betekent succes het HEBBEN van meer. Voor de geïnspireeerde ondernemer betekent succes het ZIJN van meer. Wellicht ambiëren we niet zoveel dingen als Alberti… of toch?

Degenen die de menselijke potentie hebben onderzocht kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: wanneer we beginnen om onszelf toe te staan onze mogelijkheden te ontdekken, dan is dat als het vinden van een bron van nieuw energie.

De enige manier om echt te weten wat allemaal mogelijk is om het gewoon te gaan doen. Aan de zijlijn staan en toekijken is misschien vermakelijk, maar het is niet het pad naar ontdekking. Je moet het speelveld op rennen en er voor gaan.

Verken. Creëer. Ontdek. Je zal niet alleen een fascinerend leven leiden, maar je zal ook nooit gebrek hebben aan nieuwe ideeën om jezelf te overtreffen.

Barbara Winter

[Bron: Joyfully Jobless News]

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x