Eigen bedrijf starten, maar waarin?

eigen bedrijf starten maar waarin

Een vraag die ik vaak hoor is: ‘Ik wil graag een eigen bedrijf starten, maar waarin?‘. Veel mensen weten nu al dat ze een keer voor zichzelf gaan beginnen. Ze hebben de voordelen gezien en graag willen ze ook zelf het heft van hun eigen leven in handen hebben. Maar toch… Klinkt dit je bekend in de oren?

Angst voor het onbekende

Natuurlijk ben je bang voor het onbekende. De toekomst is onzeker en nu je vastigheid verliezen, dat maakt het alleen maar erger. Maar… je weet ook dat als je nu juist geen actie onderneemt, dat je met de volle 100% zekerheid nooit dat geluk, het plezier en de vrijheid zult krijgen.

Je kunt met angst omgaan. Er bestaan allerlei technieken en methodes voor. Een daarvan is… het gewoon doen! Die angst, hoe groot of klein dan ook, staat jou niet in de weg om je eigen bedrijf te starten. Je kunt direct aan de slag. En als je voor jezelf begint, mag je het helemaal zelf inrichten. Je hebt carte blanche! Jij bepaalt.

Eigen bedrijf starten, maar waarin?

Maar dat is juist waar velen mee worstelen: waarin wil je je eigen bedrijf starten?

Dit is een veel groter probleem dan de angst. Nee, laat ik het anders formuleren. Dit is een veel grotere uitdaging. Groter, en leuker! Want als je hiermee aan de slag gaat, kom je jezelf goed tegen. Jouw zwakke punten, maar vooral ook jouw sterke punten.

1. Eerste stap naar je eigen bedrijf

Wil je een goede start maken? Pak daarvoor een wit A4’tje en een pen. Teken drie overlappende cirkels zoals in het plaatje hiernaast. 3 overlappende cirkelsBeantwoord vervolgens deze drie vragen.

1. Waar ben ik goed in?

2. Wat vind ik leuk?

3. Waar is vraag naar?

Bekijk per antwoord of dit ook een antwoord is op een van de andere vragen. Je hebt dus deze vier combinaties:

  • waar je goed in bent én wat je leuk vindt
  • waar je goed in bent én waar vraag naar is
  • waar vraag naar is én wat je leuk vindt
  • waar je goed in bent én wat je leuk vindt én waar vraag naar is

Vul de antwoorden in in de cirkels. De sweet spot is uiteraard in het midden, waar alle drie wensen vervuld worden.

2. Jouw sweet spot

Dit is een hele belangrijke eerste stap naar je eigen bedrijf. Let wel, deze oefening is een iteratief proces. Bekijk goed in de komende dagen of jouw sweet spot écht dat is waar jij je bedrijf in zou willen starten. Als dat niet zo is, kijk dan eens naar de overige overlappende gebieden.

  • Is er iets wat je leuk vindt en waar een markt voor is, maar je bent er niet goed in? Dan zou je doel voor de komende tijd kunnen zijn er juist heel goed in te worden.
  • Is er iets waar je goed in bent en waar een markt voor is, maar je vindt het niet leuk? Bedenk dan eens of er een mogelijke vorm is om het wél leuk voor je te maken. Pas op – forceer jezelf nooit om iets leuk te vinden. Dan weet je zeker dat het nooit gaat lukken.
  • Is er iets waar je goed in bent en wat je leuk vindt, maar waar geen vraag naar is? Dan is de taak aan jou om dit heel goed te onderzoeken. Alleen al dat je iets leuk vindt en waar je ook nog goed in bent, inspireert anderen! Vanuit het punt van inspiratie kun je verder zoeken of er een markt is voor wat je wilt doen.

3. Kijk om je heen

Je hebt nu een eerste indicator van wat je zou kunnen doen. Kijk goed om je heen. Ga eens naar inspiratieavonden, bezoek evenementen van de Kamer van Koophandel en meld je aan bij MeetUp. Ga ook eens een dagje flexwerken bij Seats2Meet. Er is zeker altijd iets in jouw buurt.

4. Zoek contact

Vergeet ook niet direct mensen te benaderen. Je kent nu al ondernemers. Vraag eens of je een kopje koffie met ze kunt drinken om meer te leren over waar zij mogelijkheden zien in de markt. Vaak barsten ze van de goede ideeën, maar hebben niet genoeg tijd of aandacht er voor.

Oh ja, en vergeet niet aan goed relatie management te doen: jij betaalt de koffie! Hij of zij spendeert kostbare tijd met jou, geef blijk van waardering.

5. Spot kansen

Een leuke oefening om je creativiteit aan te wakkeren. Zie wat er fout gaat in je omgeving. Observeer goed. Die kleine ergernissen. Hoe kan het beter? Schrijf het op. Ook al denk je direct dat het een kansloos idee is. Je zult zien dat het later, op een compleet andere manier, misschien wel mogelijk is.

6. En nu verder

Je hebt nu wat losse ideeën en dat is een goed begin. Wil je er écht achterkomen wat nu het beste businessidee is voor jou specifiek, dan moet je daar mee aan de slag gaan. Ideeën genereren, uitwerken, en vooral proberen en experimenteren. Als je in beweging komt en momentum opbouwt, dan kom je tot de juiste ideeën. Hulp daarbij nodig? Misschien is mijn boek iets voor je?

Foto: Weet het niet

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x