juli 15, 2010

Heb je een hekel aan je werk?

Dus je hebt een hekel aan je werk! Je bent niet alleen. Tot 70% van de mensen zijn ongelukkig op de plek waar ze werken. We zijn overwerkt en onderbetaald. We voelen ons niet gewaardeerd. We kunnen niet langer genieten van het werk dat we doen. Misschien hebben we dat ook nooit gedaan. Of misschien kunnen we niet opschieten met onze nieuwe baas.

Heb je ook last van het zondagavond syndroom? Elke zondagavond voel je je slecht bij de gedachte om de volgende dag weer terug te gaan naar die plek, en ook de dag daarna, en de dag daarna…

En toch … de meeste mensen, ellendig als ze zich ook voelen, blijven naar hun werk gaan. Waarom?

Ze zijn bang dat ze misschien geen andere baan krijgen. Ze hebben een hekel aan solliciteren. En ja, de huidige economie maakt de zoektocht naar een baan inderdaad een ontmoedigend vooruitzicht.

We kunnen denken dat bij het vinden van een goede baan een zekere mate van geluk nodig is, en je kan juist ook de pech hebben om in een nog slechtere baan te belanden.

Ook is er bij het solliciteren kans om afgewezen te worden en dit is voor sommigen zo afschrikkend dat Ze in hun huidige baan blijven.

Voor deze en andere redenen, blijven we onze baan behouden in de stille hoop dat het ooit nog beter wordt. Uiteindelijk offeren we daarbij zelf onze gezondheid en geluk op om rond te komen.

“Uiteindelijk is het zo slecht nog niet”, vertellen we onszelf, en “het betaalt de rekeningen.” Maar als we echt eerlijk zijn weten we dat het wel slecht is. Stress deskundigen zeggen dat als je iets dag in dag uit met tegenzin doet, je daar mentale, emotionele en zelfs fysieke schade van ondervindt aan je gezondheid.

We verliezen geleidelijk aan onze rust, onze motivatie en enthousiasme en ons vermogen om het leven te genieten. Onze relaties lijden er ook onder. Als we lang blijven hangen in een onbevredigende baan en dus ver over de uiterste houdbaarheidsdatum, dan verliezen we uiteindelijk onze eigenwaarde.

Het is gewoon niet goed voor onze gezondheid en welzijn om elke dag dingen te doen die we niet graag doen. Je kan wel denken “”nog maar een paar jaar tot aan het pensioen” maar als je je ellendig genoeg voelt, haal je dat misschien niet eens.

En bovendien, wat voor soort leven is dat dan? Alan Cohen zei ooit: “Het doel van het leven is niet dat je veilig aankomt bij de dood.” Denk er eens over. Waarom durf je niet de stap te zetten en iets te gaan doen wat je wel leuk vindt?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: