januari 24, 2012

Hoe jij waarde toevoegt

Tuin Brazilie

Net terug van drie prachtige weken vakantie in Brazilië. We waren daar een paar dagen op bezoek bij een vriend daar die een hoge functie bekleedt bij de overheid. Hij woont in een luxe ‘gated community’ waar ook ambassadeurs families en expats wonen. Het oord is compleet met zwembaden, sauna’s, fitness met begeleiding, BBQ plekken, speelzalen, noem maar op.

Elke ochtend kwam er een 7-tal tuiniers om de plantsoenen bij te werken. Het zag er al prachtig uit en ik begreep niet wat er nog meer gedaan kon worden. Toch waren zij elke dag druk aan het schoffelen, harken en wieden.

Meerwaarde
Terwijl ik dit gadesloeg vanuit het balkon, vroeg ik me af: Is het echt nodig dat zij dag in, dag uit de tuinen perfecter-dan-perfect maken voor slechts een handjevol gefortuneerde families die daar niet eens naar omkijken? Hoe zouden deze mannen zich voelen na zo’n lange dag? Wat is hun toegevoegde waarde?

Ironisch genoeg had ik later die dag een goed gesprek met mijn vriend. Hij vertelde dat hij een leeg leven had en niet voelde dat hij maar ook enige toegevoegde waarde had, ondanks zijn hoge positie.

Eekhoorns
In the end… I’m just a squirrel trying to get a nut” gonsde het door mijn hoofd. Jaren geleden vertelde een Canadese vriend me dit. Het maakte volgens hem niet uit waar je staat op de sociale ladder… De een pakt weliswaar een groter nootje dan de ander, maar uiteindelijk zijn we allemaal eekhoorns die hetzelfde doen.

En dat is voor mij een zeer bedroevende gedachte. Sommige spirituele leiders en filosofen zijn van mening dat iedereen zo op zijn manier bijdraagt aan de wereld. En wellicht hebben ze gelijk; ik kan, mag en wil in ieder geval niet oordelen over de meerwaarde die anderen leveren.

Hoop
Maar er moet toch meer zijn? Jazeker! Terwijl ik dit schreef, kreeg ik de ingeving. Het gaat niet om de meerwaarde die jij geeft aan de wereld, het gaat om de meerwaarde die jij geeft aan JOUW wereld.

Het gaat om hoe jij added value creeert voor jezelf. En dat heeft helemaal niets met geld te maken, maar juist met persoonlijke transformatie.

Jouw continue transformatie, jouw voortdurende groei, dat is wat jij eerst bijdraagt aan jouw wereld en daarmee aan de gezamenlijke wereld, precies in die volgorde.

Vrijheid
Om je constant te kunnen ontwikkelen is het van groot belang dat je daarvoor de juiste omgeving creeert. Ik noem deze infrastructuur simpelweg ‘vrijheid’. In andere woorden: je moet zo min mogelijk belemmerd worden in je eigen ontwikkeling. En daar moet je zelf voor zorgen.

Mijn advies daarin laat zich raden: uiteraard eerst die ‘big pink elephant’ uit de kamer schoppen, maar dat is een keuze die jezelf moet maken. Essentieel is in ieder geval dat je aan de slag gaat om jezelf meer vrijheid te geven voor je persoonlijke transformatie.

En waar leidt dat naar toe? Geen idee… en dat is juist het mooie er aan… jij bepaalt!

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: