juni 22, 2011

Hoe zit het dan met geld? Deel 3

Vaak genoeg krijg ik opmerkingen van mensen die mijn site gezien hebben. “Wel leuk en aardig maar hoe krijg ik dan inkomen?”

De luidste boodschap van deze site is dat je altijd voor jezelf moet kiezen. Als je iets doet wat je al een lange tijd niet leuk vindt, dan moet je daar verandering in brengen. Dit is jouw leven. Als jij niet gelukkig bent met jouw leven is er maar één iemand die daar verandering in kan brengen, en dat ben je zelf.

De keuze is geheel aan jou. In deze vijfdelige serie ga ik in op de volgende aspecten van de vraag “Ja maar hoe zit het dan met geld?”

Deel 1: Prioriteit
Deel 2: Mogelijkheden
Deel 3: Realisme
Deel 4: Waarde van geld
Deel 5: Risico spreiding

 

Deel 3: Realisme
“Ja maar hoe zit het dan met geld?”

Wees nu eens heel eerlijk met jezelf? Hoeveel geld heb je nu echt nodig?

Ik vraag het nog eens… hoeveel geld heb je nu ECHT nodig?

Als je goed nagaat waar je geld aan uitgeeft dan zal je versteld staan hoeveel luxe artikelen je koopt. In dit artikel zal ik jouw definitie van het woord ‘luxe’ gaan verruimen.

Ben je zelf vroeger student geweest? Dan weet je dat je met een stuk minder inkomen ook kunt rondkomen. Je kocht vooral de aanbiedingen in de supermarkt, gebruikte elkaars gereedschap, meubels kreeg je van familieleden en je fietste naar bestemmingen toe waar jij nu je auto voor pakt. Je leende boeken uit de bibliotheek in plaats van ze te kopen. Ging je als student op vakantie, dan wist je hoe je voor heel weinig geld aan de andere kant van Europa kon komen. Als je nu op vakantie gaat, dan ga je naar het reisbureau en laat je alles regelen. Daar hangt wel een prijskaartje aan.

Daar komt nog bij… veel studenten houden nog genoeg tijd en geld over om gezellig te borrelen! Heb je als student nu echt veel moeten inboeten aan luxe?

We zijn in deze maatschappij verslaafd geraakt aan luxe. Met deze luxe willen we aan de buitenwereld signaleren dat het financieel goed gaat met ons… of dat het goed lijkt te gaan met ons.

Maar als je kijkt naar mensen met wie het objectief gezien heel erg goed gaat op financieel gebied, dan zie je iets opmerkelijks.

  • Carlos Slim is de rijkste man ter wereld. Deze Mexicaanse ondernemer heeft geen chauffeur, maar rijdt zelf rond in zijn oude Mercedes.
  • Warren Buffett, de Amerikaanse groot investeerder en vermogen geschat op 57 miljard dollar, woont nog steeds in het zelfde huis dat hij destijds in 1958 gekocht heeft voor $31,500.
  • Ingvar Kamprad, oprichter van IKEA, met een vermogen van ongeveer $33 miljard rijdt zelf rond in zijn Volvo uit het jaar 1993.

Naast zakeninstinct, doorzettingsvermogen en wellicht wat geluk, is het ook de zuinige levensstijl die deze mensen naar de top hebben gebracht.

Maak eens een overzicht van alle kosten die je maakt per jaar. Hoeveel geld heb je nu echt nodig?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: