april 24, 2014

Ik wil ontslagen worden

ik wil ontslagen worden

Het klinkt misschien vreemd, maar af en toe kom ik in contact met mensen die graag de laan worden uitgestuurd. “Ik wil ontslagen worden”, alsof het een grote wens is. Daar waar velen angst voor hebben, zijn er ook personen die dit maar al te graag laten gebeuren.

“Ik wil ontslagen worden!”

Dit zijn mensen die al lang en breed ontslag genomen hebben, in hun hoofd dan. Ze zijn niet meer gemotiveerd en zullen zich ongetwijfeld ook niet meer voor de volle 100% inzetten op hun werk. Ze wachten passief af.

“Een nieuwe ontslagronde, maar weer zit ik er niet bij!”, aldus een teleurgestelde dame die contact met mij zocht. Ik vroeg haar waarom ze zo graag bij het selecte gezelschap zou horen. “Heel simpel, want dan krijg je geld mee en behoud je het sociale vangnet.”

Eigen verantwoordelijkheid

Ik vind dat je je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Dat betekent dat jij aan zet bent als je niet gelukkig bent op je werk. Jij bent degene die voor verandering moet zorgen, want het gaat om jouw leven.

Als je gaat wachten op je ontslag, dan draag je jouw lot over aan anderen. En onafhankelijk of ze het nu goed met je voor hebben of niet, jij bent nooit hun prioriteit. Je verliest hiermee kostbare tijd die je beter had kunnen investeren om actief te gaan werken aan je nieuwe toekomst.

Het begint nu

Je wanhopig vastklampen aan het idee dat je ooit misschien een mooie ontslagpremie kunt opstrijken klinkt misschien mooi. Maar als jij geen plan hebt klaarliggen om iets met die premie te doen, dan zul je spoedig de premie geconsumeerd hebben en nog meer kostbare tijd verloren hebben.

Daarom is wachten geen optie. Je kunt nu al werken aan je toekomst… je moet nu al werken aan je toekomst.

Wat is nu echt belangrijk?

De dame in kwestie vertelde iets later in het gesprek waarom ze ongelukkig was op haar werk; veel stress, chaotische werkomgeving en dit had bij haar zelfs geleid tot medische klachten. Toen ik haar vertelde dat ze in feite haar gezondheid inruilde voor een zakje geld, werd het even stil aan de andere kant van de lijn.

Ik vertelde haar ook over de Vaststellingsovereenkomst. Daarmee kun je pro-actief de situatie naar je hand zetten.

Ik hoop dat ik haar geholpen heb met het maken van een hele belangrijke keuze… de keuze om voor jezelf te kiezen.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: