mei 28, 2018

Neem jij ontslag voor 4.700 euro?

jeff bezos ontslag

Bron: https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/173543/jeff-bezos-personeel-5500-dollar-ontslag

Amazon-CEO Jeff Bezos biedt zijn voltijdse werknemers elk jaar 5.500 dollar (4.700 euro) aan om ontslag te nemen. Wie op het aanbod ingaat mag nooit meer een job bij Amazon aannemen. Op die manier wil Bezos de loyaliteit van zijn werknemers testen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Amazon stelt in 75 centra in de VS en Canada meer dan 125.000 mensen voltijds te werk. Al die werknemers krijgen van Bezos elk jaar hetzelfde aanbod: 5.500 dollar om ontslag te nemen en nooit meer bij Amazon te werken.

Duwtje in de rug

Een fortuin kan je 5.500 dollar misschien niet noemen, maar het bedrag kan voor veel mensen een broodnodig duwtje in de rug zijn. Toch wil Bezos helemaal niet dat iemand zijn aanbod aanvaardt. De onderwerpregel van de e-mail met het bod luidt namelijk “Aanvaard dit aanbod alstublieft niet”.

Nadenken

“We hopen dat ze het aanbod niet aanvaarden, want we willen dat ze blijven”, legt Bezos uit. “We willen dat de mensen even tijd nemen om na te denken over wat ze echt willen. Wanneer een werknemer tegen zijn zin ergens lang blijft, is dat op de lange termijn funest voor hem en voor het bedrijf.”

Zappos

Bezos heeft het concept niet uitgevonden. Schoenenbedrijf Zappos, dat Amazon in 2009 overnam, bood medewerkers 1.000 dollar aan om ontslag te nemen. Bezos nam het principe over voor Amazon, maar krikte het bedrag wel wat op. Op die manier filtert hij de ongemotiveerde werknemers uit het bedrijf.

Michael Burchell, schrijver en expert in werkcultuur, denkt dat het concept werknemers niet harder zal doen werken. “Maar het kan wel een soort van toewijding in de hand werken”, vertelt hij aan CNBC.

Wat denk jij?

Wat denk jij? Is dit het zetje wat je nodig hebt? Moet het überhaupt wel van de werkgever komen? Is dit een actie die mensen juist nog meer klem zet in de organisatie? Laat het weten in de comments!

Foto: Jeff Bezos ontslag via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x