februari 6, 2011

“Staat goed op je CV!”

Het curriculum vitae. Wat is dat nu eigenlijk? In feite is het niet meer dan een A4-tje (of 2). Toch laten we ons aardig gek maken door dat papiertje. Dagen lang zitten we ons CV te herschrijven, ervaringen anders te verwoorden en de laatste business kreten toe te voegen. Soms gaan mensen erg ver in de interpretatie van hun impact en soms worden ze zo wanhopig dat ze keiharde leugens opschrijven. En dat alles om maar gezien te worden door een recruiter.

Maar het schrijven van het CV is in feite het makkelijkste. Werknemers accepteren vaak vervelend werk juist omdat het goed zou staan op de CV. Hoe krom is deze gedachte? Daarmee profileer je dus jezelf met iets wat je niet wilt!

Maar het kan nog sterker. Veel mensen laten zich volledig beperken door het CV. Daar staat namelijk in dat je een bepaalde studie hebt gedaan of dat je hebt gewerkt in bepaalde sector. En daarmee laten mensen hun toekomst bepalen. Alles wat op je CV staat moet een logisch verband hebben en vooral opbouwend zijn.

En daarmee zijn ze slaaf geworden van hun eigen verleden. Hun toekomstige mogelijkheden zijn enorm beperkt omdat ze alles doen vanuit de gedachte “het goed moet staan op mijn CV”.
Maar wees eens eerlijk: wist jij wat je wilde worden op je 17e? Ik had geen flauw idee. Wist jij wat je wilde worden toen je nog aan het studeren was? Ik had geen flauw idee. Wist jij wat jij echt wilde doen toen je net je eerste baan had? Ik had geen flauw idee. En toch heb ik me voor lange tijd laten leiden door al deze keuzes die ik destijds gemaakt heb. Ik moest doorgaan op dat zelfde pad wat ik destijds gekozen had, al wist ik toen niet eens waarom.

Als jij voor jezelf begint, dan is die CV helemaal niet meer nodig! Jij bent je eigen baas en jouw baas weet al wie je bent en wat je kan!

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: