juni 27, 2010

Verschillende vormen van ondernemen

Denk je wel eens:”Ik wil mijn baan opzeggen?” Wil je stoppen met je baan, zodat je meer vrijheid hebt, een ongelimiteerd inkomen, tijd om te reizen en gewoon meer voldoening in het leven te hebben? Denk je wel eens, durf ik het risico te nemen als ondernemer? Alleen jij kan het antwoord op deze vraag geven voor jezelf! Dus, laten we eens kijken naar de verschillende soorten ondernemers.

  • #1- De Thuis Ondernemer

Je kan voorzichtig beginnen als Thuis Ondernemer. In deze vorm behoud je je huidige baan maar ben je een eigen bedrijfje of winkeltje in de avonden en het weekend. Je kan wellicht minder gaan werken bij je huidige werkgever. Zo kan je je op je eigen bedrijfje storten en tegelijkertijd heb je enige vorm van inkomsten.

Er is wel een risico dat je te weinig tijd hebt voor of je baan, of je bedrijfje of je persoonlijke leven, of een combinatie van de drie!

Maar aan de andere kant zal je kunnen proeven van het ondernemerschap, heel snel heel veel nieuwe dingen leren en gaan ontdekken wat je echt leuk vindt om te doen.

  • #2- Zelfstandige ondernemer / de ZZP-er

Dit is een kleine vorm van ondernemerschap. Als de zelfstandige stopt met werken, stopt direct ook het inkomen. Je inkomen is beperkt schaalbaar. Dat wil zeggen, je kan niet meer verdienen dan het aantal ‘billable’ uren dat je draait. Je loopt het risico dat je een tijdje geen opdrachtgevers hebt. Dit risico zit verwerkt in je uurtarief. Voorbeelden van zelfstandige ondernemers zijn kleine winkeliers, kunstenaars, consultants en ontwerpers.

  • #3- De Professionals

Dit zijn ook zelfstandige ondernemers, maar hebben daarnaast een bepaalde licentie waardoor ze hun beroep mogen uitoefenen. Voorbeeld en zijn dokters, advocaten, electriciens, massage therapisten en dergelijke.

Uiteraard kan je als zelfstandige ondernemer een bedrijf met partners starten op meerdere locaties. Zo deel je de kosten en kan je ook de inkomsten delen. Je kan het verder uitbouwen met werknemers, zodat je geld blijft verdienen als jij stopt met werken.

  • #4- Franchise nemers

Voordelen van Franchise nemers zijn: TurnKey Operation, Brand Identity, Training Programma’s, bestaande marketing plannen, bewijs van succes and financieringsmogelijkheden.

De nadelen zijn: hoge opstartkosten, beperkte flexibiliteit, afhankelijkheid van de franchisegever, royalty’s, potentiële juridische kwesties tot in de rechtbank eindigt. Het kan 2 tot 5 jaar voordat een rendement op je investering is te zien. Maar ook hier geldt, als je stopt met werken je nog steeds geld verdienen!

  • #5- Startup

Je hebt een idee en begint een compleet nieuw product of service te ontwikkelen. Er bestaan nog geen klanten, of je product aanslaat weet je niet. Maar jij hebt er alle vertrouwen en passie in. Veel risico, hoge opstartkosten, werken met investeerders en zelf heel veel tijd en moeite er in steken, maar de beloning is ook direct het hoogste. Deze ervaring vormt je voor het leven!

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: