januari 21, 2014

Wij van Neem Ontslag!

Wij van neemontslag

Er gebeurde iets magisch. Ik had net mijn eenmanszaakje opgericht en was druk bezig om mijn website te maken. Terwijl er toch echt maar één iemand achter de computer zat, schreef ik op dat wij aan management consultancy deden. Wij hadden onze sporen verdiend in diverse markten en wij keken er naar uit om met u samen te werken. En hoewel wij op dat moment geen vacatures hadden, waren wij wel altijd geïnteresseerd in nieuw talent. Contact opnemen met ons kon uiteraard via het speciale e-mail adres.

Copy Paste

Het was fantastisch. Ik had copy-paste op mezelf toegepast. Wat een gezellige boel was het ineens in dat kleine koude kamertje. Samen keken wij vol trots naar onze nieuwe website. Al onze tien vingertjes rammelden vrolijk op het toetsenbord.

Wij dachten dat we zo indruk maakten. En blijkbaar werkte het: we ontvingen post voor de afdeling Finance, de afdeling Inkoop, de afdeling Personeelszaken, het management team, noem maar op. Zo snel waren wij zelf nog niet eens met verzinnen!

Aha! moment

In dat zelfde jaar hebben wij ook deze website opgericht. Wij van Neem Ontslag moedigden jou aan om ontslag te nemen. Al snel begon het ons echter duidelijk te worden dat wij ons moesten neerzetten als wie wij echt waren. Het was een emotioneel afscheid, maar iedereen voelde dat dit het beste was voor ons project. Sindsdien, het is al een tijd geleden, deed ik Neem Ontslag! helemaal in mijn eentje… Het gehele team verhuisde naar een oude backup schijf.

Samen sta je sterk

Er gebeurde iets moois: door de waarheid te communiceren dat ik de enige persoon was achter de website, was ik gelijk niet meer alleen. Ik krijg contact met de bezoekers en ontving mooie berichten van lezers, zoals bedankjes en complimenten. Mensen wilden meehelpen met het verspreiden van de boodschap. Ineens werkte ik samen met andere ondernemers – dus toch “Wij van Neem Ontslag!” – maar dan op een heel andere manier.

En jullie (lees: jij)?

Als werknemer praat je als snel in ‘wij’-termen. Successen van je bedrijf reflecteren ook op jouw persona. Als je daarna ontslag neemt (bravo!) en voor jezelf begint (nogmaals bravo!), dan is de verleiding groot jezelf direct als groot professioneel succesvol bedrijf te positioneren. Echter, in gesprekken met leveranciers, potentiële klanten en partners zal de werkelijke situatie snel duidelijk worden.

Daarom is het beter om gewoon jezelf te zijn en te blijven. Vertel hoe het is – je zult merken dat er juist allerlei deuren voor je opengaan. Mensen willen namelijk graag anderen helpen. Dat is heel natuurlijk. Als zij je helpen dan reflecteert jouw succes ook een beetje op hen! Daarom: wees jezelf!

Foto: SunnyUK

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: