5 watch-outs voor startende ondernemers

watchouts-voor-ondernemers

Ik spreek veel startende ondernemers en ook mensen die graag deze mooie stap willen maken. Vaak vallen ze in dezelfde valkuilen. En hoewel dat leerzame momenten zijn, kost het toch veel tijd, die beter besteed had kunnen worden. Daarom hier een top 5 van watch-outs voor startende ondernemers.

1. Kantoortje spelen

Eindelijk is het moment aangebroken. Je hebt je Kamer van Koophandel nummer en je voelt dat je in business bent. Een heerlijk moment waar je met volle teugen moet van genieten. Je hebt je eigen bedrijf! Schreeuw het van alle daken, vier een groot feest, hang je inschrijving aan de muur, hoera!

Maar daarna… is het serieus keihard werken. Veel startende ondernemers blijven echter in de ‘eigen bedrijf’-feeststemming hangen. Ze creeëren een kantooromgeving zoals ze gewend zijn. Ze verliezen zich helemaal in merchandise artikelen zoals bedrukte pennen, mousemats, T-shirts, stressballen en noem maar op. Anderen storten zich helemaal op hun website en hebben na drie maanden nog steeds een ‘Coming soon’ melding. Ze fantaseren over wat ze allemaal zouden kunnen doen als de business eenmaal goed draait. Of ze huren een kantoorruimte op een A-locatie om klanten die ze nog niet hebben te imponeren met nog niet bestaande producten en diensten. Ik moet zelf toegeven: been there, done that.

Dit is volgens mij de grootste valkuil voor mensen die voor hun ondernemerschap al jaren werknemer zijn geweest: kantoortje spelen. Als je dit doet, ben je heel erg met de buitenwereld bezig. Je creëert de perceptie dat je groter bent. Nu is er niets mis met marketing en faking it till you make it, maar er moet wel een fundament zijn.

Als je nog op zoek bent naar dat fundament, dan moet je in actie komen. Niet lang blijven nadenken. Gewoon dingen proberen. Veel dingen proberen. En ook heel veel falen. Alleen dan krijg je steeds meer inzicht wat voor jou werkt en niet werkt. Schaam je nergens voor.

2. Samenwerkingen

Een geweldig Afrikaans gezegde, waar ik volledig achter sta, luidt:

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

Ik ontmoet veel mensen en uit deze ontmoetingen komt vaak energie vrij om samen iets te ondernemen. Daar sta ik altijd voor open, maar in de jaren heb ik veel over samenwerken geleerd. Goede energie is niet genoeg. Er moeten veel factoren juist zijn wil er iets uitkomen. Uiteindelijk is het één persoon die de leiding neemt, of liever gezegd, moet nemen. Gebeurt dat niet, dan zal het ook niet van de grond komen.

Misschien dat 4 van de 5 initiatieven tot samenwerken op niets uitlopen. Misschien is het zelf 9 op 10. Verloren moeite zou je denken, maar die ene samenwerking die wel lukt is het volledig waard! Wees daarom niet gefrustreerd als iet niet lukt, weet gewoon dat dit kan gebeuren. Geef je volle commitment, maar blijf niet trekken aan een dood paard. Je hebt er alleen maar jezelf mee.

3. Time Management

time-managementEr komen veel dingen op je af als startende ondernemer. Je bent de verantwoordelijkheid om te beslissen over je eigen boekhouding, de marketing, contracten, facturering, relatiebeheer, websites en noem maar op. Je kunt dagen, zoniet maanden spenderen om de juiste keuzes te maken. En omdat er zoveel informatie aanwezig is, krijg je snel keuzestress.

Wat is nu echt belangrijk in het ondernemen? Snelheid.
Ga voor good enough. Ga voor een Minimal Viable Product. Optimaliseren kan alijd nog. Lees hier hoe je snel de juiste beslissing neemt.

4. Kritiek

Als werknemer is je werkwereld eenvoudig. Je hebt één baas en die beoordeelt je. Doe je het goed in zijn of haar ogen, dat ben je goed bezig. Als ondernemer heb je het comfort van die duidelijk totaal niet. Je steekt je nek uit en kunt ineens kritiek krijgen van allerlei kanten. Klanten, potentiële klanten, partners, leveranciers, bezoekers van je website, concurrenten, en zeker ook niet te vergeten, je familie en je vrienden.

Ik heb ook aardig wat kritiek ontvangen met deze site. Dat doet pijn. En vroeger kostte me dat ook veel tijd, omdat ik aan alles ging twijfelen. Elke vorm van kritiek raakte me. En nog steeds uiteraard, maar ik zie het nu ook vanuit een ander perspectief. Het is een mogelijkheid tot verbetering. Het is gratis feedback die je krijgt. En dat is altijd beter dan dat je geen enkele feedback krijgt. Het helpt je om je product of dienst verder te verbeteren.

5. Persoonlijke ontwikkeling

Voor jezelf beginnen geeft je een kans om écht opnieuw te beginnen. Je hebt je vorige leven als werknemer afgesloten. Daarmee heb je afscheid genomen van een hoop dingen die je niet leuk vond, maar je hebt ook afscheid genomen van bijvoorbeeld je status en aanzien van je functie toen. Besef je dit ook en werk aan jezelf. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling. Want uiteindelijk draait jouw bedrijf in eerste instantie maar op één kracht, en dat ben jezelf.

Veel succes. Heb je vragen, laat het weten in de comments.

Foto’s via Shutterstock: watchout, time management

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: