Angst om te winnen

angst om ontslag te nemen

Jij bent een ondernemer! Of je nu voor iemand anders werkt of helemaal voor je zelf, je bent een ondernemer. Niemand anders zal ooit zo begaand zijn met jouw carriere en levensgeluk als jij zelf. Daarom kan je dat maar beter serieus nemen.

Ik vind dat zelfstandig ondernemerschap voor mij de beste oplossing is. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik alleen werk; ik werk juist graag in samenwerkingsverbanden. Maar mijn manier is zeker niet de enige. Je kunt bijvoorbeeld ook een speciale overeenkomst bereiken met je baas, zodat je kunt doen wat je leuk vindt en ook nog een inkomen verdient. Je kunt ook in het buitenland gaan wonen en nog steeds klanten in Nederland bedienen. (Zie ook http://werkenvanuithetbuitenland.nl)

Het grootste obstakel is angst. Als je een onderneming start, dan heb je geen MBA, investeerders, leningen of een indrukwekkend business plan nodig. Je kunt het gewoon doen.

Maar waarom doen velen dat niet? Angst is de grote boosdoener. Je kunt net doen alsof je geen angst hebt, maar vroeg of laat zal je die angst toch weer tegen komen. Je kunt daarom beter met angst leren omgaan. Daarvan gaat de angst niet weg, maar je voorkomt dat die angst beslissingen voor jou gaat maken.

Winnen is uiteraard leuker dan verliezen. Maar wat ook geldt is dat je kunt herstellen van bijna elke fout. Als je iets probeert en het lukt niet, dan ga je weer iets anders doen. We hebben uiteindelijk meer spijt van wat we nooit gedaan hebben dan van wat we geprobeerd hebben en wat faalde. Zie ook dit artikel over wijze levenslessen.

Ter afsluiting, hier een uitspraak van Joseph Campbell:

“People say that what we’re all seeking is a meaning for life. … I think what we’re seeking is an experience of being alive.”

Geïnspireerd door Chris Guillebeau
Foto: stuant63

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: