september 5, 2016

De beste manier van beslissingen nemen

beslissingen nemen

Vorige week zat ik even in een dip. Mijn vrouw Blanca, personal power mentor, vroeg wat er aan de hand was. Ik vertelde dat er zoveel dingen gaande waren in mijn hoofd, dat het me allemaal even te veel werd. Ze luisterde aandachtig en zei: “Je hebt helemaal geen probleem. Het enige wat je moet doen is sneller beslissingen nemen!”

Ik bekeek mijn To Do lijstje. Verhip! Ze had gewoon gelijk. Een groot gedeelte van mijn stress werd veroorzaakt omdat ik geen beslissingen nam. Ik sprong op en rende naar mijn computer. Binnen 10 minuten had ik mijn hele lijst afgewerkt! Dat was alles wat er nodig was! En ook nog eens heerlijk geslapen die nacht!

Wat een eye-opener!

Hoe neem jij beslissingen?

Sommige mensen willen absoluut de allerbeste optie vinden. Dit zijn de zogenaamde maximizers. De anderen, de zogenaamde satisficers, hebben een aantal criteria en gaan dan voor de eerste optie die daar aan voldoet.

Je zou denken dat de allerbeste optie vinden de juiste aanpak is. Zo dacht ik blijkbaar ook. Onderzoek heeft echter aangewezen dat satisficers gelukkiger zijn dan maximizers.

En daar zijn twee redenen voor:

  • Mensen die het allerbeste willen zijn bang om spijt te krijgen. Als je de allerbeste baan wilt vinden, en je hebt een slechte dag, dan denk je dat er nog een betere baan elders is. Heb je moeite met het nemen van beslissingen, kies dan wanneer je gaat kiezen.
  • Ten tweede, maximizers vergelijken zichzelf vaak met anderen. Als je het allerbeste wilt, ga je vanzelf vergelijken. Deze (verborgen) jaloersheid kan je aardig ongelukkig doen voelen.

Wat kies je?

Kun je leren om satisficer te worden? Kun je leren om voor goed genoeg te gaan?

Ja, dat heb ik bewezen. Maar je moet wel de keuze maken om satisficer te worden. En daar moet je niet te lang over nadenken! Gewoon doen!

Foto beslissingen nemen via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: