Eigen bedrijf starten zonder geld

eigen bedrijf starten zonder geld

Wil je voor jezelf beginnen, maar heb je geen geld? Je hebt geluk. Het is heel goed mogelijk om je eigen bedrijf te starten zonder geld. In principe heb jij je eigen eenmanszaak al zonder ook maar 1 euro uitgegeven te hebben. Echter, there is no such thing as a free lunch. Voor wat hoort wat.

Eigen bedrijf starten zonder geld

Normaal gesproken kost het opstarten van je eigen onderneming je veel tijd, geld en energie. Als je geen of weinig geld hebt, moet je dat compenseren met meer tijd en energie. Het geld wat je normaal zou spenderen wordt nu vervangen door je eigen tijd en energie. Het starttraject duurt dus waarschijnlijker wel langer.

Hier volgt een overzicht van zaken die je gratis kunt realiseren, mits je er maar genoeg tijd en energie in steekt.

Website

Je kunt gratis je eigen website opzetten via internet. Er zijn vele aanbieders, zoals WordPress.com. Even een aantal velden invullen en in no time is jouw site in de lucht. Verwacht geen superwebsite, maar in deze fase is een eenvoudige nette website meer dan voldoende.

Marketing

Met marketing maak je aan de buitenwereld kenbaar wat je te bieden hebt. Dat kan al heel simpel. Praat met familie en vrienden, kijk eens rond in je buurt, ga naar netwerkevenementen, stuur een gratis persbericht uit, hang zelfgemaakte advertenties op. Low cost en verrassend effectief.

Online marketing

Online marketing is een vak apart. Er is uitgebreide gratis informatie te vinden op het internet. Je hoeft geen expert te worden. Als je je een beetje verdiept kun je al snel een voordeel behalen ten op zichte van je concurrent. Kijk eens op de Internet Marketing Universiteit, waar held Tonny Loorbach vele tips met je deelt.

Boekhouden, Administratie, belastingen

Voor velen niet de meest inspirerende kost, maar boekhouding, administratie en belastingen zijn niet moeilijk. Het is heel goed zelf te doen, zeker als je starter bent. Je zult je moeten verdiepen in de spelregels, maar alles is te doen in bijvoorbeeld een excel sheet. Het gaat hier om jouw geld. Jij wilt toch zeker zelf de controle hebben over wat er met jouw geld gebeurt? Wil je het professioneler aanpakken, kijk dan eens naar dit goedkope en effectieve boekhoudpakket.

Kantoorruimte

Heb je echt je eigen kantoorruimte nog nodig? Er zijn genoeg flexoffices in Nederland. Je kunt naar de plaatselijke bibliotheek gaan. Veel café’s bieden gratis WiFi aan. Kijk ook eens naar seats2meet.com, waar je tegen het aanbieden van jouw sociaal kapitaal (jouw kennis en ervaring) en mooie werkplek kunt boeken. En je komt ook nog eens in contact met gelijkgestemden.

Diensten / producten

Dit is niet zozeer een truc of een handigheidje. Het gaat hier om iets essentieels. Waar het in jouw startende bedrijf om gaat is om zo snel mogelijk die klant binnen te krijgen. Dat moet je focus zijn. Sterker nog, in feite zou jij je helemaal niet bezig moeten houden met het ontwerpen en maken van je producten of diensten. Het gaat om het verkopen aan de klant. Pas als je klant ja zegt, moet je pas kunnen leveren. Ga je dus niet bezig houden met product of dienstontwikkeling als je nog nooit een klant gesproken hebt.

Persoonlijkheidstest

Een bedrijf opzetten vraagt veel van je. Je zult er hard voor moeten werken. Daarom is het van groot belang dat wat jij wilt gaan doen ook echt helemaal bij je past. Om daar bij te helpen kun je bijvoorbeeld een gratis persoonlijkheidstest doen.

Toch met geld

Wil of kun je niet al deze tijd en energie besteden? Dan is er nog een andere mogelijkheid. Je kunt met een paar simpele veranderingen al flink wat geld sparen. Dit geld kun je investeren in je nieuwe bedrijf.

Ook kun je natuurlijk andermans geld aantrekken. Daar zijn veel mogelijkheden toe. Je kunt natuurlijk naar een bank gaan voor een lening. Je kunt ook geld lenen van vrienden en familie. Of je start een crowdfunding campaign. Of je doet aan barter of ruilhandel; je doet iets voor een ander en die ander doet iets voor jou.

Er zijn legio mogelijkheden. Maar je moet het echt willen… en de eerste stap zetten.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: