Evaluatie van het afgelopen jaar

evaluatie afgelopen jaar

!!! —>>> 29/12/2015: als je hier vanuit de nieuwsbrief bent gekomen, klik dan hier voor het juiste artikel! Sorry, verkeerde link meegegeven! ­čÖé

Evaluatie van het afgelopen jaar

Veel mensen houden zich rond de jaarwisseling bezig met hoe ze het nieuwe jaar gaan inrichten. Een nieuw jaar, nieuwe energie en een hoop goede voornemens. Heel goed om te doen natuurlijk, maar veel mensen vergeten daarbij om het afgelopen jaar grondig te evalueren.

Veel bedrijven organiseren rond oud en nieuw een bijeenkomst voor alle medewerkers. Of het nu een kersttoespraak, een eindejaarsborrel of een nieuwjaarsreceptie, de directeur blikt terug op het voorgaande jaar en vertelt wat het nieuwe jaar te bieden heeft.

Thuis

Mijn vrouw en ik, beide zelfstandig ondernemer, houden ook zo’n bijeenkomst voor onszelf. In de woonkamer weliswaar, maar daarom niet minder serieus. We stellen de beamer op, gaan strak in het pak(je), laserpointer in de hand en zo presenteren we onze powerpoint slides aan elkaar. We doen dit aan de hand van het Pecha Kucha formaat, maar daar zijn we niet heel strikt wat betreft de tijd.

De content is vrij in te richten, maar betreft belangrijke zaken als financi├źn, persoonlijk geluk, mission statement, learnings, groei, highlights (zakelijk en priv├ę), doelstellingen voor het komende jaar. We sluiten per definitie af met een klein feestje, want hoe uitdagend het jaar ook is geweest, er is nooit geen reden voor een fiesta! (levenswijsheid van mijn Mexicaanse vrouw).

Waardevolle evaluatie

Het presenteren is leuk, maar het maken van de presentatie zelf is ook heel verhelderend en waardevol. “Wat heb ik allemaal gedaan afgelopen jaar?” vraag je je af. Je bladert door je agenda, duikt in je e-mail archieven, bekijkt social media berichten en foto’s. Zo krijg je een heel andere blik op jouw jaar, zowel zakelijk als priv├ę. Onze conscious mind is vooral bezig met de waan van de dag en dat beheerst ons gevoel van dat moment. Door echt tijd te nemen voor jouw persoonlijke evaluatie van het jaar, krijg je een veel rijker beeld.

Kritisch

We geven elkaar ook feedback en stellen kritische vragen. Dat is nodig ook, want we hebben allemaal (jij ook) last van personal bias en cognitive dissonance. Juist omdat we elkaars levenspartners zijn en elkaar goed kennen, kunnen we dat voor een groot deel afvangen.

Aanraden

Wij doen dit al jaren en we hebben inmiddels al aardig wat mensen aangestoken om onze traditie te adopteren. Ik kan het ieder aanraden. Ben je single, organiseer dit dan samen met een paar vrienden. Door deze evaluatie kun je pas echt constructieve voornemens maken voor het nieuwe jaar.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: