Hoe je van je pijn je inkomen kunt maken

van pijn je inkomen maken

Geen idee wat me te wachten stond. De overige deelnemers deelden mijn gevoelens. We hadden er in ieder geval wel veel zin in.

Ik was uitgenodigd door mijn verzekeraar om een presentatie bij te wonen van een ex-inbreker. Wij als verzekerden zouden zo kunnen leren hoe we onze huizen beter konden beveiligen tegen inbrekers.

Het was een interessante avond waar ik veel geleerd heb. Het leukste was wel de wandeling door de wijk. De presentator demonstreerde letterlijk hoe makkelijk het is een huis binnen te lopen en iets mee te nemen, terwijl de bewoners nog allemaal thuis zijn! Spannend en leuk, maar vooral ook een eye-opener. De presentator heet Evert Jansen en is blijkbaar een TV bekendheid (ik kijk geen TV). Meer informatie over zijn presentaties vind je hier: http://www.veiligheid-preventie.nl/

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=dD7TmD8Obdo[/embedyt]

Opnieuw beginnen

Maar het allermooiste aan zijn presentatie vond ik wel zijn persoonlijke verhaal.

Hij vertelde in alle openheid hoe hij in zijn jeugd van het rechte pad is geraakt en wat de oorzaak daarvan was. Hij vertelde over zijn ervaringen in de gevangenis (zijn leerschool!) en eindeloze reïntegratietrajecten en zijn pogingen om écht opnieuw te beginnen.

De pijn overwonnen

Wat ik zo mooi vind is dat hij zijn grootste pijn, zijn verleden, heeft overwonnen. In plaats van het weg te stoppen, verdient hij er nu zijn inkomen aan. En nu wél op een eerlijke manier. Maar dat is niet alles. Hij reist heel Nederland door en inspireert de hele gemeenschap met zijn verhaal en persoonlijke inzichten.

Voor jezelf beginnen, maar waarin?

Veel mensen die dit blog lezen weten dat ze graag voor zichzelf willen beginnen. Ze weten echter nog niet waarin. Ik adviseer deze mensen om eens hun persoonlijke pijn te bekijken. Ik ben van mening dat iedereen wel een of andere grote worsteling in zijn leven heeft. Die pijn, je grootste vijand, zou best wel eens je grootste vriend kunnen zijn.

Juist de pijn die jij hebt meegemaakt in je leven is iets wat jou uniek maakt. Jij hebt als geen ander ervaringen meegemaakt en oplossingen gevonden. Dat is iets waarmee jij anderen kunt helpen. En als je iets hebt waarmee je anderen kunt helpen, dan is er een kans dat je er ook een inkomen mee kunt verdienen. Ik denk niet dat de ex-inbreker destijds zijn huidige leven voor mogelijk hield. Wel had hij toen een intrinsieke motivatie had om écht te veranderen en opnieuw te beginnen… en dat heeft hij ook gedaan.

Ontstijg jezelf

Waar wacht je nog op? Je hoeft geen business plan te schrijven. Je moet ook niet ‘wachten’ totdat jouw pijn volledig overwonnen is. Juist door de worsteling jouw vriend te maken, ontstijg je jezelf en haal je de overwinning binnen. Zo simpel eigenlijk… maar je moet wel beginnen.

foto: van pijn je inkomen maken via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: