september 5, 2011

Hoe zit het dan met geld? Deel 5

Vaak genoeg krijg ik opmerkingen van mensen die mijn site gezien hebben. “Wel leuk en aardig maar hoe krijg ik dan inkomen?”

De luidste boodschap van deze site is dat je altijd voor jezelf moet kiezen. Als je iets doet wat je al een lange tijd niet leuk vindt, dan moet je daar verandering in brengen. Dit is jouw leven. Als jij niet gelukkig bent met jouw leven is er maar één iemand die daar verandering in kan brengen, en dat ben je zelf.

De keuze is geheel aan jou. In deze vijfdelige serie ga ik in op de volgende aspecten van de vraag “Ja maar hoe zit het dan met geld?”

Deel 1: Prioriteit
Deel 2: Mogelijkheden
Deel 3: Realisme
Deel 4: Waarde van geld
Deel 5: Risico spreiding

Deel 5: Risico spreiding

Als werknemer kijk je uit naar de 21e van elke maand. Dat is de dag waarop je bankrekening weer kan glimlachen en het herinnert jou er aan waarom je bijna elke dag van je leven op kantoor zit. Het salaris wat je krijgt is net genoeg om redelijk te kunnen leven. Je kunt er geen extravagante lifestyle op na houden, maar je hoeft zeker geen honger te lijden. En als je dan toch even krap zit, dan wacht je gewoon weer op de volgende 21e. Het leven kabbelt rustig verder en je hoeft je nergens echt zorgen over te maken…

Het zal je misschien verbazen, maar ik vind deze mensen juist enorme daredevils! Wat een lef hebben ze! Zij kennen geen angst en nemen supergrote risico’s.

Waarom is dat zo? Dat is zo omdat deze mensen niet aan risicospreiding doen. Hun hele ‘hebben en houwen’ is afhankelijk van slechts een inkomensbron. Het comfortabele leven wat ze leiden rust op slechts 1 single point of failure, namelijk één inkomensbron. Als dat wegvalt, dan valt ook het comfortable leven ineen. En dat noem ik pas lef hebben, zeker in deze tijd. Baanzekerheid is allang niet meer wat het ooit vroeger was. Als werknemer kan je in tijden van headcount reduction alleen maar passief wachten en hopen dat je mag blijven zitten waar je zit, terwijl je je collega’s de laan uitgestuurd ziet worden.

Mensen die voor zichzelf beginnen hebben een andere houding. Zij nemen hun eigen verantwoordelijkheid en kiezen voor vrijheid. En daarmee kiezen ze voor flexibiliteit. Dankzij de flexibele opstelling is het betrekkelijk eenvoudig om meedere inkomensbronnen te realiseren. Het vergt vooral creativiteit, durf en uithoudingsvermogen. Mocht een van deze projecten niet van de grond komen, dat is dan jammer, maar zeker geen ramp voor het totale plaatje.

Voor jezelf beginnen is niet altijd even makkelijk. De lifeline van je maandelijkse salaris valt weg, en je zult zelfs misschien moeten afstappen van het comfortable leven dat je had als werknemer. En dat kan best vervelend en pijnlijk zijn.

Maar, het is een weloverwogen eigen keuze geweest, die jou veel vrijheid en flexibiliteit heeft gegeven. Hoe uitdagend het leven ook kan zijn als ondernemer, er is werkelijk niets of niemand die je tegenhoudt om het een enorm succes te maken. Dankzij de vrijheid en flexibiliteit zijn er ALTIJD mogelijkheden op ELK moment. Werkt het ene niet, dan probeer je het volgende. Elke dag is een nieuwe dag om succes te oogsten. Er is geen baas of HR policy die jou op je plaats houdt. En voor je inkomen betekent dit dus ook dat er geen bovengrens is. Niemand houdt je tegen om meer te verdienen. Zeker als je meerdere inkomensbronnen hebt kan dat hard gaan. Met zoveel kansen, is ondernemen dan nog steeds zo risicovol?

Wat doe jij? Ben je een echte gokker en blijf je werknemer?

Of ben je liever risicomijdend en begin je voor jezelf? In dit geval, wellicht ben je dan geïnteresseerd in mijn nieuwe programma Mind Your Own Business, waarin jij je onderneming start, terwijl je nog werknemer bent.
 

foto: roberthuffstutter

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: