augustus 29, 2011

Het is okay om te stoppen!

We leven in een samenleving waar wordt gepropageerd dat je moet volharden. Het staat zelfs in onze nationale vlag, je maintiendrai. Het betekent: “Ik zal handhaven, ik zal me staande houden.”

Dat is een nobel streven. En het geldt zeker voor ondernemers. Je moet af en toe lange adem hebben om iets te realiseren.
Echter… het wil niet zeggen dat je altijd blindelings moet doorgaan met iets dat niet werkt. Het wil niet zeggen dat je hetzelfde moet blijven doen als iets op langere termijn desastreus is voor je. Het wil niet zeggen dat je op hetzelfde pad moet blijven, terwijl je weet dat dit niet het juiste voor je is.

Helaas heeft het woord stoppen een nare bijsmaak. Het lijkt wel een dogma te zijn geworden. Als je ergens mee stopt, dan ben je een quitter. Als je ergens mee stopt, dan ben je zwak, want dan kon je het niet aan.

Maar is dat wel zo?

Je kunt het ook vanuit een ander perspectief bekijken: Het getuigt juist van moed en inzicht om te durven stoppen met iets. Een mens is altijd in verandering. Je interesses veranderen naarmate je ouder wordt. Als jij met veel plezier een bepaalde carriere bent begonnen, wil dat niet zeggen dat je het nu nog steeds leuk moet vinden.

Helaas zijn we daar nog niet van overtuigd in ons land. Volgens statistieken zijn 70% van de werknemers ongelukkig op hun werk… en ze blijven zitten waar zitten, lekker te maintiendraien. Je zou toch op zijn minst denken dat deze 70% heel hard aan het solliciteren zou moeten zijn. Dat zou dan een enorme impuls geven aan de beweging op de arbeidsmarkt… en dan heb ik het niet eens over zzp-er of ondernemer worden.

Wat weerhoudt deze mensen? Is het angst? Wanneer weet je eigenlijk dat het juist is om ergens mee te stoppen?

In feite is dat heel makkelijk en moeilijk tegelijk… Je moet namelijk echt naar jezelf gaan luisteren. En om dat te doen moet je je hersens even uitzetten. Je hersens zijn ongelooflijk krachtig. Zo krachtig zelfs dat ze makkelijk jouw onderbuikgevoelens overklassen. Je kunt jezelf op rationeel gebied volledig van iets overtuigen, maar als je je gevoel er niet bij betrekt, dan loop je grote kans dat het misloopt.

Probeer het eens. Stop even met nadenken. Wat wil je nu echt? Waar loopt jouw hart vol van?

Zet je hersens weer aan en vertel het ons in de comments!

foto: cabbit

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x