Ik kon wel door de grond zakken… en toen gebeurde dit!

opgelucht

Ik ben met Neem Ontslag! begonnen zonder een duidelijk rationeel plan te hebben wat ik er mee wilde. Het was niets anders dan een gevoel wat ik niet onder woorden kon brengen. Toch moest ik er iets mee doen, want ik kon het niet loslaten, hoe idioot het idee mij ook leek. Ik ben er, nagenoeg blindelings, mee aan de slag gegaan.

Uitleggen van een gevoel

Na al die jaren ben ik steeds meer in staat om onder woorden te brengen wat dat gevoel is. Het gevoel is namelijk alleen maar sterker geworden. Het is namelijk hoe ik de wereld zie en voel. Door veel te lezen en te leren, kan ik steeds beter uitdrukken wat het is. Ik kan mijn passie nu beter dan ooit aan mijzelf in woorden uitleggen. Dat wil echter nog niet zeggen dat anderen dat ook begrijpen of volgen.

Zoals je wellicht weet, geef ik af en toe presentaties over Neem Ontslag!. Het is een luchtig vrolijk verhaal, mensen vinden het inspirerend en geven me complimenten. Leuk uiteraard, maar ik miste de diepgang, de échte drive waarom ik dit doe. Tijd voor een nieuw verhaal, tijd voor een experiment.

Het experiment

Ik had me aangemeld om een presentatie te geven aan een groep doorgewinterde senior business professionals. Een groep intelligente mensen die actief positieve bijdragen levert aan de samenleving. Allemaal tegen of over de pensioenleeftijd met indrukwekkende staat van dienst. Als er één groep mensen was die mijn diepere boodschap zou begrijpen, dan was het deze groep wel!

De week voor de presentatie kreeg ik koudwatervrees. Ik nam mijn nieuwe verhaal nog eens door. “Dit gaan ze nooit snappen! Zware filosofische materie en wereldvisies kun je er niet in 15 minuten doorheen jagen.” Enorme twijfel.

Showtime *gloeps*

Een minuut voor de presentatie. Nog steeds twijfel. Het publiek was er klaar voor. “Zal ik dan toch mijn standaard verhaal doen?” En toen flitste het door mijn hoofd. “Hoe ga je je dan voelen na afloop? Dit is een experiment. Je mag afgaan. Als ik dit moment niet grijp, dan doe ik het nooit!”

Ik begon met mijn verhaal. Het eerste deel was hetzelfde als het ‘oude’ verhaal. Gelach in de zaal. Toen begon ik aan het nieuwe deel.

Aaauuuww!!

de zaal verliezen
En wat ik vreesde, gebeurde ook…

Stuk voor stuk zag ik de lichten uitgaan. De mensen keken weg van me. Dit was overduidelijk weird voor ze. Ik raakte de hele zaal kwijt, al bij de eerste stelling. Pijnlijk, en ik was maar net begonnen. Waar is het brandalarm als je het nodig hebt?

Terwijl ik verbeten mijn presentatie voortzette, bedacht ik me “Experiment uitgevoerd, geen succes. Dit verhaal moet ik vooral NIET vertellen. Na afloop snel inpakken en wegwezen!” Tien minuten later was ie er eindelijk: de laatste slide…

Een paar beleefdheidsvragen uit de zaal volgde. Niet gerelateerd aan mijn verhaal, maar over ontslag nemen. Daar ging het mij dus niet om! “Nog maar een paar minuutjes en dan kan ik wegrennen!”

Verrassing!

Na het vragenrondje werd aan de toekomstig voorzitter gevraagd de bijeenkomst te sluiten. Ze stond op en ik was klaar om het genadeschot te krijgen…

Ze keek me aan en spreidde haar armen open. “U bent een man naar mijn hart!”. Alle monden van de zaal, inclusief de mijne, vielen wagenwijd open! De energieke dame vertelde bevlogen vijf minuten lang waarom ze het punt voor punt VOLLEDIG met mij eens was!

Hoe gaaf was dat? Ik heb met mijn verhaal dan wel 20 mensen weggejaagd, maar eentje voor me gewonnen! Ik praatte na afloop nog zeker anderhalf uur door met haar. Inmiddels schrijven we nu samen een boek! Over dat nieuwe boek hoor je binnenkort meer!

Durf te experimenten!

Wat ben ik blij dat ik tóch mijn nieuwe verhaal vertelde. Het was pijnlijk, maar nog steeds minder pijnlijk dan als ik mijn ‘gewone’ verhaal had gedaan en een blije zaal had achtergelaten.

Je moet in je leven af en toe experimenten durven te doen. Je weet dat het fout kan gaan. En soms gaat het ook fout. Maar er is altijd een silver lining. Je haalt er altijd iets uit wat je niet verwacht. En dat zou zo maar eens de doorbraak kunnen zijn waar je al jaren naar zoekt.

Experimenteer jij ook wel eens? Deel het in de comments.

Foto’s zaal verliezen, opgelucht via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: