juli 16, 2018

In de Thaise jungle gaf deze olifant mij het belangrijkste inzicht

Ooit maakte ik, als domme Westerse toerist, een tocht door de Thaise jungle op de rug van een olifant. Op de nek van de olifant zat een klein jochie, met een bijltje. Die sloeg daarmee af en toe op de kop van de olifant om hem in het gareel te houden. Op een gegeven moment stopte de olifant voor ons.

Mijn chauffeur pakte zijn bijltje en sloeg daarmee hard op de achterkant voor onze grotere voorligger. Die draaide langzaam zijn kop om naar ons. Je kon zien dat hij woest was. “Welke vieze vuile @$%%@ heeft het gore lef om…” Ik was heel bang. Als het mot wordt, ben ik zwaar de pineut en lig ik straks onder een paar ton grijze massa!

Maar toen keek dit machtige dier recht in de ogen van het kleine mannetje, dat hooguit zes jaar oud was. De viervoeter liet zijn kop zakken en sjokte weer voort.

Geketend voor het leven

Wannneer een olifantje jong is, wordt het door de trainer vastgemaakt met een ketting om zijn poot. In het begin zal het jonge beeste willen ontsnappen maar zal snel ontdekken dat het niet mogelijk is. Als de jaren voorbij gaan, is de olifant inmiddels uitgegroeid tot een groot machtig dier. Hij is makkelijk in staaat weg te lopen en zich los te rukken van die ketting. Zelfs als er helemaal geen ketting is, zoals in mijn verhaal.

Toch doet hij dat niet. De gedachte is er op jonge leeftijd ingetrokken dat het niet kan. En daarmee houdt hij zichzelf gevangen. In een illusie van zijn gedachten.

Restricterende gedachtes

Hetzelfde geldt voor ons mensen. We bezitten allemaal restricterende gedachtes die we geleerd hebben toe we klein kwaren.

Maar net zoals bij de olifant, wat vroeger misschien was wel waarheid was, is indmiddels allang niet meer.

Denk er eens over. Je bent inmiddels al zoveel jaren verder, zoveel jaren ervaring, zoveel jaren groei, zoveel jaren sterker, zoveel meer kennis.

Dus klopt die gedachte nog steeds?

Zit je ook niet gevangen in je eigen illusie?

Wat is je leven je waard om altijd maar vastgeketend te zitten? Is dit het voorbeeld wat je wilt zijn voor je familie, je omgeving? Is dit de reden waarom je hier op Aarde bent?

Pas op!

Letop: voor vrijheid kiezen is niet makkelijk. De vastgeketende olifant krijgt, naast de nodige klappen, wel elke dag zijn eten. Een vrije olifant zal zelf op zoek moeten gaan. Het zal gevaren tegenkomen die het in gevangenschap nooit zal tegenkomen.

Het nemen van vrijheid is slechts een eerste stap. En elke dag weer zal je keuzes moeten maken, of je nu wilt of niet. En dat is zwaar, heel zwaar. Maar is dat het waard? Wat denk je?

“The secret of Happiness is Freedom, and the secret of Freedom, Courage.” – Thucydides (460 BC – 395 BC), Greek Historian

Foto: tocht met olifant via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: