april 8, 2011

Krijg jij nog pensioen?

Geloof jij nog dat jouw pensioenfonds je zal ondersteunen na je 67e?

Een paar weken geleden volgde ik in Delft een lezing van Willem Middelkoop. Willem doet actief onderzoek naar ons financiele systeem en heeft de kredietcrisis van 2008 voorspeld. Hij heeft een  tegendraadse visie en is uitgesproken pessimistisch over de Amerikaanse dollar en daardoor ook negatief over financiele instellingen, zoals pensioenfondsen.
Ik volg de ontwikkelingen in de financiële wereld al een paar jaar…en ik deel zijn pessimisme.

Veel Nederlandse pensioenfondsen hebben nu al aangegeven niet aan hun verplichtingen te kunnen voldoen in de toekomst. En dat is niet geheel onlogisch. Een rendement van 7 a 8 procent realiseren in een economie die hooguit 1% groeit per jaar is, op zijn zachts gezegd, nogal ‘uitdagend’.

Een tijdje geleden kwam aan het licht dat, in vergelijking met andere landen, Nederlandse pensioenfondsen zo’n 800 miljard euro waren misgelopen door verkeerde beleggingen. En het nieuws stapelt zich op, terwijl de overheid het probleem lijkt te negeren.

Sommige mensen die ik spreek geloven niet meer dat ze ooit nog iets van pensioen krijgen. En deze gedachte is niet eens zo vreemd. Wat wel vreemd is, is dat deze mensen elke maand braaf een deel van hun salaris afdragen aan het pensioenfonds… met het excuus dat ze dat verplicht zijn!

Of je dat echt verplicht bent weet ik niet. Wat ik wel weet is dat je als zelfstandige of ondernemer zelf je pensioen moet regelen. En dat kan op een hele boel manieren, waardoor je in mijn optiek een stuk zekerder kan zijn van een mooie toekomst.
Wat denk jij? Is het beter om je eigen pensioen te regelen?

 

foto: maiqui maiqui

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: