januari 28, 2019

Kun je toevalligheden afdwingen?

toevalligheden

We leven in een wereld waarin alles snel moet gebeuren. Is er een probleem, dan moet daar per direct een oplossing voor zijn. Wij willen het liefst 24 uur per dag, 7 dagen in de week bediend kunnen worden. En, dankzij de technologische vooruitgang is dat ook steeds meer mogelijk.

Of dat een verbetering is durf ik eigenlijk niet te zeggen. Een échte verandering is het in feite niet. Ja, het gaat wellicht sneller of efficienter en misschien heb je meer controle en inzicht. Maar voor een echte intrinsieke verandering is meer tijd nodig. Ik heb het hier over een verandering in je leven.

Ontslag nemen zelf is in feite een quick fix. Simpel gezegd: je bent niet gelukkig op je werk, je zegt je baan op en, voilà, probleem opgelost! Instant gratification. Maar het gaat natuurlijk veel verder dan dat. Je plotse geluk zal snel weer verdwijnen omdat het eigenlijke probleem nog niet is aangepakt.

Het gaat uiteindelijk om keuzes maken.

Neemontslag.nl gaat niet over ontslag nemen. Het gaat uiteindelijk om keuzes maken. Het gaat om kiezen voor jezelf. En juist in het maken van die keuzes, daar gaat vaak heel veel tijd in zitten. Wikken en wegen, scenarios doorrekenen, gesprekken, dagdromen, noem maar op. Het kan oneindig lang duren.

Toch, als je de keuze maakt, verandert er iets. Je merkt, naast wellicht wat gezonde spannig, een enorme bevrijding. En daar bovenop: ineens komen er dingen op je pad die je helpen je keuze verder in te vullen.

Betekenisvolle toevalligheden

Synchroniciteit wordt dat genoemd door Carl Jung; betekenisvolle toevalligheden. Het zal niet meteen gebeuren, maar veel eerder dan je denkt. Iets wat je voor je besluit nog als probleem zag, komt na je besluit zich als oplossing op een presenteerblaadje aanbieden.

Ik zie dat altijd als een bevestiging van de juiste keuze gemaakt te hebben. Dat is een erg fijn gevoel en het werkt enorm motiverend. Het lijkt wel alsof je het zo afdwingt!

Het wil overigens niet zeggen dat je er dan al bent. Want elke dag zul je keuzes moeten maken. Je zult ook geconfronteerd worden met situaties van voor je keuze. Het lijkt wel of je op de proef gesteld wordt. “Hoe graag wil je deze verandering nu echt?”

Maar ook is dit niets anders dan een keuze die je moet maken. En hoe sterker je gelooft in je zelf, hoe makkelijker je zo’n keuze kunt maken. Maar je moet dus wel kiezen.

De eerste kleine stap

Een eerste klein stap zetten is al een keuze. Het volgende stapje is al weer een makkelijker dan die 2 stapjes in één keer maken. Step-by-step.

Als je consistent kleine stapjes zet, zul je steeds meer groeien. En vervolgens durf, wil en kun je niet anders dan grotere stappen zetten. Het begint allemaal met die eerste beweging in de juiste richting. Zet je die vandaag nog?

Foto: toevalligheden via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: