augustus 12, 2014

Meer bedrijven moedigen aan ontslag te nemen

Ontslag aanmoedigen. Een paar jaar geleden was het absoluut ondenkbaar. Nu lees je het steeds vaker. Bedrijven moedigen steeds vaker werknemers aan om zelf ontslag te nemen. Uit het recente nieuws:

‘Neem ontslag en ontvang een Lumia 630!’
Microsoft zit middenin de grootste ontslagronde ooit en haalt alles uit de kast om het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk in te perken. Zo probeert het Chinese fabrieksmedewerkers over de streep te krijgen om zelf ontslag te nemen door ze een Lumia 630 aan te bieden.

Amazon betaalt 5.000 dollar aan werknemers om ontslag te nemen

Internetbedrijf Amazon komt alweer opvallend uit de hoek. Het geeft werknemers een premie van 5.000 dollar als ze het bedrijf willen verlaten. Zo wil het enkel mensen overhouden die écht voor Amazon willen werken.

Dell vraagt aan werknemers of ze vrijwillig ontslag willen nemen
Het is een uitkomst voor wie z’n baan spuugzat is: neem lekker ontslag. Dell heeft er een verkapte bezuinigingstactiek van gemaakt. De computerfabrikant vraagt namelijk aan werknemers of ze ontslag willen nemen, waardoor het geen officiële ontslagronde is.

Dit is een interessante ontwikkeling. De voorbeelden hierboven zijn hele primaire premobiliteitsoplossingen. Er wordt een kleine incentive gegeven, een smartphone of een zakje geld, in de hoop de workforce in beweging te brengen. De echte oplossing is uiteraard om mensen aan te spreken op hun intrinsieke motivatie. ¨Waarom werk je hier?¨. Een simpele vraag die heel lastig kan zijn om echt authentiek te beantwoorden.

En jij?
Ben jij flexibel? Heb jij een plan B klaarstaan? Tips nodig? Meld je aan op de nieuwsbrief.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: