april 23, 2010

Mexicaanse wijsheid

islaMujeres_boat_03

In een klein Mexicaans dorpje ligt een vissersboot aangemeerd. Een Amerikaanse toerist feliciteert de Mexicaanse visser met de kwaliteit van zijn vis en vraagt hem hoelang het heeft geduurd voor hij die had gevangen.
“Niet zo lang”, antwoordt de Mexicaan.
“Maar waarom ben je dan niet langer op zee gebleven om meer vis te vangen.”
De Mexicaan verduidelijkt dat die kleine vangst volstaat om te voorzien in de behoeften van heel zijn gezin. “Maar wat doe je dan de rest van de tijd ?” “Ik slaap lang uit, ga wat vissen, speel met mijn kinderen en hou een siesta samen met mijn vrouw. ‘s Avonds ga ik naar mijn vrienden in het dorp, we drinken wat, spelen wat gitaar en zingen enkele liedjes. Ik heb een rijk gevuld leven.”
De Amerikaan zegt : “Kijk, ik heb een MBA behaald aan Harvard en ik kan je helpen. Je moet beginnen met elke dag wat langer te vissen. De extra vis die je vangt, kan je dan verkopen. Met die extra inkomsten kan je een grotere boot kopen en met het extra geld dat deze grotere boot zal binnenbrengen, kan je er een tweede kopen en een derde enzovoort tot je een hele vissersvloot bezit. In plaats van je vis te verkopen aan de man op de straat, kan je dan rechtstreeks gaan onderhandelen met verwerkende bedrijven of misschien zelfs je eigen bedrijf opstarten. Dan kan je wegtrekken uit dit kleine dorpje en verhuizen naar Mexico City, Los Angeles of waarom niet, New York City ! Vandaar kan je dan je enorme bedrijf leiden.”
“En wanneer zou dat dan zijn?” vraagt de Mexicaan.
“Over twintig of misschien vijfentwintig jaar”,antwoordt de Amerikaan.
“En wat daarna?”
“Daarna ? Daarna wordt het pas echt interessant”, legt de Amerikaan al lachend uit.
“Wanneer je bedrijf echt groot wordt, begin je aandelen te verkopen en dan verdien je miljoenen!”
“Miljoenen? Ga weg! En daarna ?”
“Daarna kan je met pensioen en kan je in een klein dorpje aan de kust gaan wonen, lang uitslapen, met je kinderen spelen, wat gaan vissen, siesta’s houden en ‘s avonds met je vrienden iets gaan drinken en plezier maken.”

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: