oktober 20, 2013

Myers-Briggs in de papierversnipperaar (1)

myers briggs test

Wow! Ik was onder de indruk. Ik zou een test doen bestaande uit meerkeuzevragen. Deze test zou mij vertellen wat voor type persoon ik was. Zou het leven werkelijk zo simpel te definieren zijn? ¨Maar hoe zit het met interpretatie van de woorden en zinnen? Dat kan voor iedereen verschillend zijn¨, vroeg ik nog. ¨Maak je geen zorgen, de test is zo opgezet dat het dit soort zaken juist uitfiltert. Er is geen mogelijkheid tot ambiguïteit.¨ Wow, dat wil ik meemaken.

De test die ik deed heette de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) test. Het is een vragenlijst met tientallen vragen zoals:

“Als iemand je belt met een vraag, wat doe je dan?”
a) Ik geef de persoon ter plekke een antwoord
b) Ik vraag de persoon of ik over tien minuten terug kan bellen, zodat ik rustig de tijd heb om over het antwoord na te denken.

Op bovenstaande vraag kon ik echt geen antwoord geven. Wat is een vraag eigenlijk? Er is nogal wat verschil tussen ¨hoeveel is 1+1¨ en ¨hoe zou de prijsmanipulatie in de zilvermarkt aangepakt moeten worden?¨. Daarnaast, mijn antwoord verschilt per persoon. Sommige mensen geef ik top prioriteit, anderen mensen minder.

De context maakt ook verschil. Bel je mij als ik druk bezig ben of bel je mij als ik even zit te niksen? Heb ik een topdag of juist een rotdag?

En bovenal – ik verander per dag. Hoe ik vandaag acteer, kan morgen weer anders zijn, zelfs als alle factoren hetzelfde zijn!

De uitdaging
Halverwege de test vroeg ik de docent of ik de test nogmaals mocht doen. ¨Nee¨ was het stellige antwoord. Deze testen waren erg prijzig en het had geen zin om de test weer te doen omdat er toch hetzelfde antwoord uit zou komen.

¨Challenge accepted!¨ dacht ik. Bij alle voor mij dubbelzinnige vragen schreef ik op een los papiertje het andere antwoord op, dat ook van toepassing voor mij was.

Aan het eind van de test kon je zelf je score berekenen. Ik weet echt niet meer wat er voor mij uitkwam. Laten we zeggen ENTJ. De formulieren werden opgehaald en snel berekende ik ook mijn andere score. Laten we zeggen dat het ISTP was. Het enige wat ik me nog goed herinner is dat bij mijn tweede score drie van de vier letter verschillend waren!

Ik was er stil van. Hoe kon dit? Zou ik dan een gespleten persoonlijkheid hebben? Ik besloot mijn ontdekking vooral voor me te houden…

[Vervolgd in deel 2]

Foto: Myers-Briggs test

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: