oktober 18, 2013

Drie redenen waarom jij je passie niet kent

biertje drinken op terrasje

biertje drinken op terrasje

Wat mijn passie is? Heel simpel! Bier drinken! Lekker pilsjes wegtikken met vrienden op een zonnig terras. Heerlijk, zo eenvoudig mooi kan het leven zijn.

Inderdaad, als je mij een aantal jaar geleden gevraagd had wat mijn passie was, dan had ik je dit als antwoord gegeven.

Had ik echt elke dag daar op de Nieuwmarkt willen zitten? Nee. Maar tijd doorbrengen op een terras bracht mij wel een stuk vrijheid. Niet meer te hoeven nadenken over werk, relaties, het leven. Even gewoon simpel jezelf zijn en met elk biertje een stapje verder in het loslaten van door dogma-gedomineerde denkpatronen.

In de tussentijd is er nogal wat veranderd. Ik heb drie redenen ontdekt waarom ik mijn passie destijds niet kende.

1. Afleiding

Als je niet je passie volgt, dan zit je niet op je plek. En hoe verder jij verwijderd bent van jouw echte drijfveren, hoe meer je dit gemis wilt compenseren. Je wilt je, al is het maar tijdelijk, af kunnen sluiten van de wereld waarin jij niet tot je recht komt. Je verdwijnt achter de televisie, gaat computerspelletjes spelen, wordt een kroegtijger (bingo), leeft van vakantie tot vakantie, etcetera.

Je bent vooral bezig om de pijn niet onder ogen te zien. En dit kun je, in onze Westere wereld, een leven lang volhouden.

2. Je neemt het niet serieus

Geld verdienen. Belangrijk. Brood op de plank. Crisis, weet je wel. Je passie volgen, leuk hoor. Maar zorg eerst dat je goed inkomen verdient, en dan kun je wel eens gaan nadenken over wat je nu echt drijft, als je dat nou echt zo belangrijk vindt.

Natuurlijk, geld verdienen is belangrijk in onze maatschappij. Daar moet je je niet voor ontvluchten. Helaas is dit voor velen het enige doel in hun leven. In de media krijgen we ook niet anders te horen; elk wereldprobleem heeft wel uiteindelijk met geld te maken. De langere termijn visie en de waarom-vraag hebben geen prioriteit. Toch zijn er gelukkig steeds meer mensen die inzien dat zij zelf aan zet zijn. Als een zinvol leven leiden de top-prioriteit wordt, dan kom je een stap dichterbij het ontdekken van je passie.

3. Verantwoordelijkheid

Ik heb al vaker over ons schoolsysteem geschreven. Ik heb absoluut geen oplossing, maar ik zie wel veel dingen verkeerd gaan. Zo wordt van jongs af aan de eigen verantwoordelijkheid in het leerproces afgenomen. Alle kinderen zijn nieuwsgierig van aard en willen alles ontdekken, maar wel op hun manier. Helaas wordt dit niet toegestaan in het huidig systeem. Alles moet volgens een uniforme manier verlopen.

De maatschappij is door dit systeem ook zo gaan denken. En elk individu geeft langzaam aan steeds meer van zijn verantwoordelijkheid op, bewust of onbewust.

Om vanuit die situatie weer in connectie te komen met de eigen drijfveren en passie, zal men eerst op een nieuwe (lees: oorspronkelijke) manier moeten denken.

En jij?

Je passie ontdekken is niet iets eenvoudigs. Er is daarom ook niets mis met je als je niet weet wat je passie is. Het ontdekken of herontdekken hier van is een proces, een reis en vergt energie en doorzettingsvermogen. Ben jij daar klaar voor?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: