oktober 15, 2013

Hoe beoordelingen echt werken

fast track carriere

Ik had ooit een collega. Hij was door de zeer strenge selectie heengekomen, maar… hij kon het werk niet. Hij snapte het werk niet. Hij wilde het niet. Hij ging zijn eigen gang en was daarbij soms onbewust destructief bezig.

Hij paste gewoon absoluut niet in de organisatie en continu moesten zijn fouten gecorrigeerd worden door anderen.

Fast track
Ik was vol met mijn carriere bezig. Ambiteus als ik was nam ik steeds meer werk op me. In dat jaar werd ik verantwoordelijk voor steeds meer grote projecten. Mijn beoordeling zou top zijn! Ik werkte hard, ik werkte veel en behaalde uitstekende resultaten. Echter, tot mijn frustratie was een van mijn vele projecten dat jaar minder goed gegaan. Het was veel complexer dan men had aangenomen en met veel kunst- en vliegwerk had ik het toch kunnen klaarspelen.

Mijn collega ging dat jaar op zijn eigen manier ook verder. De ene escalatie na de andere volgde, maar gelukkig was ik er niet meer bij betrokken.

Aan het eind van het jaar kwam de beoordeling:

– Ik kreeg niet de top beoordeling waar ik op uit was.
– Mijn collega kreeg niet de slechte beoordeling wat iedereen verwachtte.

Hoe beoordelingen werken
Toen ontdekte ik hoe beoordelingen werken. Het gaat niet om de hoeveelheid en kwaliteit van je werk; het gaat om de relatieve groei die je laat zien. Dat ik het werk van meerdere mensen deed en kwaliteit opleverde, viel blijkbaar in het niets in het licht van dat ene project dat minder ging (maar nog steeds een succes was).

Mijn collega daarentegen had in die periode een project gedaan dat, tot ieders verbazing, niet uitliep op een drama. Het was niet goed, maar er was dit keer geen management interventie nodig. En dat was reden om hem een positievere beoordeling te geven.

Chronologisch over het hele jaar gezien, liet hij namelijk groei zien, ik liet achteruitgang zien. En dusdanig werden we beoordeeld.

Belangrijke les
Dit was een hele belangrijke en pijnlijke corporate les voor mij. Hoe goed of slecht je het ook doet, je bent volledig afhankelijk van je baas. Ik had mijn werkethos kunnen veranderen en mij alleen bezig kunnen houden met het scheppen van de juiste perceptie, niet met het werk zelf… maar zo weiger ik te werken. Verward ging ik op dezelfde voet verder. Zonder het me te beseffen was dit wellicht de allereerste mijlpaal naar mijn zelfstandig ondernemerschap.

En jij?
Hoe beoordeel jij je eigen werk? Denkt je baas er ook zo over? Doe je liever aan perceptie management of aan work management?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: