Leaseplan of toekomstplan?

leaseplan of toekomstplan

Vorige week kondigde Leaseplan, als eerste bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland, aan dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht wordt voor personeel dat op kantoor wil werken. Zodra het thuiswerken niet meer hoeft, worden de medewerkers op kantoor verwacht en is thuiswerken niet meer toegestaan. Ongevaccineerde personeelsleden mogen dan dus meer niet naar kantoor komen.

Het is een fascinerende ontwikkeling dat voor nogal wat commotie veroorzaakt. Inmiddels heeft ook de Nederlandse tak van Netflix een zelfde maatregel getroffen voor haar personeel in Amsterdam Zuid. Het zal me niets verbazen als meer bedrijven volgen.

Ik oordeel niet over de beweegredenen van mensen over het wel of niet nemen van een vaccinatie. We zijn meer dan anderhalf jaar verder. Iedereen heeft de kans gehad om er goed en wel over na te denken. Beide opties dragen risico’s. Echter, als de werkgever nu voor jou gaat kiezen dan wordt de situatie ineens heel interessant!

Er worden nieuwe afwegingsfactoren, buiten die van gezondheid, in de weegschaal gelegd. Je zult dus opnieuw moeten oordelen (voor zover je dat van toepassing vindt op jezelf natuurlijk). Echter, dat hoeft alleen maar als je ook toestaat dat je werkgever zich überhaupt hier mee bemoeit. Vind je het acceptabel dat de levenskeuzes voor jou en/of je collega’s ingevuld worden?

Toch een goede actie van Leaseplan!

Uiteraard, de actie van Leaseplan vind ik verwerpelijk. Juridisch gezien mag het blijkbaar niet eens. Leaseplan, het bedrijf dat in 2008 als eerste in de rij stond om een garantieregeling van de staat aan te vragen t.w.v. 1,6 miljard euro, doet echter wel iets heel waardevols hier. Het bedrijf stelt het zo open en duidelijk aan haar werknemers: je doet er niet toe.

En dan komt de keuze uiteindelijk toch weer bij de werknemer terecht. Vind jij dat je er wél er toe doet? Dan moet je een keuze maken tussen Comfort en Principe.

Speciaal voor mensen die in dergelijk dilemma met hun werk- of opdrachtgever komen of dreigen te komen ben ik bezig met een nieuwe programma: Nieuwe Toekomst!

(Geforceerd) opnieuw beginnen? Een nieuwe kans! Iets voor jou?

Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: