mei 30, 2011

Hoe zit het dan met geld? Deel 1

prioriteiten stellen geld

Vaak genoeg krijg ik opmerkingen van mensen die mijn site gezien hebben. “Wel leuk en aardig maar hoe krijg ik dan inkomen?”

De luidste boodschap van deze site is dat je altijd voor jezelf moet kiezen. Als je iets doet wat je al een lange tijd niet leuk vindt, dan moet je daar verandering in brengen. Dit is jouw leven. Als jij niet gelukkig bent met jouw leven is er maar één iemand die daar verandering in kan brengen, en dat ben je zelf.

De keuze is geheel aan jou. In deze vijfdelige serie ga ik in op de volgende aspecten van de vraag “Ja maar hoe zit het dan met geld?”

Deel 1: Prioriteit
Deel 2: Mogelijkheden
Deel 3: Realisme
Deel 4: Waarde van geld
Deel 5: Risico spreiding

 

Deel 1: Prioriteit
Ja maar hoe zit het dan met geld?”

Als mensen mij deze vraag stellen ben ik altijd een beetje teleurgesteld. Deze mensen zien geld als hun eerste levensbehoefte. Iets dat net zo belangrijk is als zuurstof. Dat is het niet. In deel 4 zal ik verder in gaan op de waarde van geld; een economisch en financiele benadering van het concept geld. In dit deel wil ik me echter richten op prioriteiten.

Voor mij is eigen geluk het allerbelangrijkste. Daar moet je voor kiezen. Dat staat op nummer 1. Geld is iets wat je daarna pas regelt. Eerst kies je voor geluk, daarna kies je voor geld. Voor sommigen is dit misschien een radicale benadering. Ik vind het echter de meest logische benadering.

Velen zien geld als iets noodzakelijks en geluk als een luxury item. Ze zijn van mening dat hoe meer geld je vergaart, hoe gelukkiger je bent. Of, in andere woorden, hoe meer geld je hebt, hoe meer geluk je kan kopen.

Maar, als jij niet happy bent, dan heeft geld ook geen zin. Je kan met geld wel tijdelijk geluk kopen, maar dat gevoel ebt ook weer snel weg. Als je bijvoorbeeld een paar nieuwe schoenen koopt dan ben je misschien wel twee weken erg blij met je mooie stappers. Maar na een tijdje is dat gevoel ook weer weg. Dan moet je weer iets nieuws kopen om dat zelfde gevoel weer te beleven.

Geluk is iets heel anders. Geluk ligt veel dieper ligt. Geluk is veel fundamenteler. Wat de definitie precies is van het woord geluk, dat weet ik niet. En het is wellicht voor elk individu weer anders. Wat ik wel weet is dat het veel te maken heeft met vrijheid. Als jij jezelf (weer?) vrijheid kan geven, dan ben je al een stuk dichter bij je eigen geluk.

Daarom, het gaat er om wat jij als prioriteit stelt. Geluk (vrijheid) is het allerbelangrijkste. Geld komt pas hoogstens op de tweede plek. Dat wil niet zeggen dat geld niet belangrijk is. Het wil ook niet zeggen dat geld slecht is. Integendeel. Maar het allerbelangrijkste in jouw leven is jouw geluk.

Volgende week behandel ik deel 2, waar ik vertel over het oneindige aantal mogelijkheden die je hebt met betrekking tot geld genereren.

Foto: hockadilly

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x