november 23, 2015

“Ontslag is het beste wat me is overkomen”

nieuw begin

Ontslag is het beste wat me is overkomen

Als ik nieuwe mensen ontmoet en vertel over deze site zeggen ze vaak dat ontslag het beste is wat ze was overkomen. Jarenlang zaten ze vast in hun baan en ineens kwam daar de verlossing. Prachtig om zulke verhalen te horen. Tegelijkertijd roept het ook vragen bij me op. Waarom hebben zij nooit zelf ontslag genomen? Ik roep op tot zelf ontslag nemen en, hoe graag ik dat ook zo willen, het is natuurlijk geen revolutionair idee. Toch moeten veel blijkbaar eerst ontslagen worden om door te krijgen dat ze eigenlijk vele jaren eerder ontslag hadden moeten nemen.

Mentale context

Dit heeft niets met intelligentie of intellectuele capaciteit te maken, maar alles met mentale context. Of je nu aan de lopende band werkt of als management consultant de wereld rondvliegt, je mentale context is beperkt. Je werkt voor een baas en die zorgt ervoor dat al jouw activiteiten in het grotere plaatje passen. Maar dat is niet jouw plaatje. En hoe uitdagend je werk ook moge zijn, je werkt aan de toekomst van iets of iemand anders, niet direct aan die van jezelf. Dat jij promotie maakt is voor het bedrijf een opportunitische bijkomstigheid, maar zeker geen core business.

Een nieuw begin

Voor jezelf beginnen betekent dat jij over alles, maar dan werkelijk ook alles beslissingen moet nemen. En dat zijn voornamelijk beslissingen over jezelf. Je maakt bewuste keuzes over zaken die daarvoor nooit bij je zouden zijn opgekomen. Door ontslag krijg je ineens weer een carte blanche. Je kunt alles opnieuw definiëren. En zo kun je inderdaad aan een nieuw leven beginnen.

Zorg dus dat jij degene bent die jou het beste geeft wat je is overkomen!

foto: nieuw begin

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: