december 5, 2016

Ontslag nemen om schoonmaker te worden?

schoonmaker worden

Alsof er iets in de lucht hangt! Afgelopen dagen heb ik van veel vrienden en kennissen te horen gekregen dat ze ontslag gaan nemen of al hebben genomen. Altijd leuk nieuws natuurlijk en vooral ook als ik hoor dat ik een bijdrage heb geleverd in hun besluit. Steevast vraag ik naar de beweegreden of trigger om nu (eindelijk) de stap te nemen.

Qua woorden verschillen de antwoorden, maar ze bevatten allemaal dezelfde essentie: “Dit kan ik zo niet langer toestaan in mijn leven.” En wat doe je dan vervolgens? Juist, ontslag nemen. Logisch toch?

De stem

Als je op je werk dingen doet waar je op tegen bent, dan verloochen je je ware ik. Een stem in je schreeuwt naar je. Je kunt er voor kiezen om niet te luisteren en je aandacht op andere zaken te vestigen. En dat gaat lange tijd goed. Maar de stem gaat niet weg. Die gaat nooit weg.

En dan, op een onbewaakt moment, een moment waar je het het minste verwacht, gebeurt er iets. Meestal iets kleins. Meestal iets onbenulligs, iets nietszeggends. Van buiten gezien dan, want van binnen klinkt ineens diezelfde stem weer luid en duidelijk: Exit!

Ontslag is géén oplossing!

Is ontslag nemen dan de oplossing? Nee! Het verbaast je misschien, maar ik zie ontslag helemaal niet als oplossing. Ontslag is niets anders dan de meest logische, rationele, misschien zelfs instinctieve reactie. Maar het blijft een reactie. Het gaat er vooral om wat je daarna doet: de actie.

Wat te doen?

Maar welke actie moet je nemen? Er is een gevaar dat je snel weer in oude patronen gaat treden, ook al heb je de beste bedoelingen.

Kijk eens naar de wereld om je heen. Veel mensen maken zich zorgen over de groeiende vervuiling en geweld. Graag willen we helpen, maar voelen ons al snel machteloos. De problemen zijn zo immens groot. Is het niet allemaal zinloos? Kan je überhaupt wel iets veranderen?

Vervuiling in je hoofd

Ik weet het antwoord daar ook niet op. Wat ik wel weet is dat het essentieel is om eerst de vervuiling en geweld in je eigen hoofd moet oplossen. Je moet je eigen mentale troep opruimen. De grootste producent van de troep in ons leven is ons eigen denken. Ons denken wordt sterkt beïnvloed met wat we elke dag aan het doen zijn.

Als jij dag in, dag uit met tegezin naar je werk gaat, creëer je veel mentaal afval. Je probeert je daarvan af te sluiten door je mentale focus te beperken en je te concenteren op een klein stukje van je mind. Dat stukje kun je schoonmaken, maar je negeert de afvalberg er direct naast. En op een moment stort die berg in. Dat is het moment waarop je die stem hoort.

Een betere wereld

En dat is precies wat ik probeer te bereiken met deze site. Een betere wereld begint inderdaad bij je zelf… in je hoofd. Ontslag nemen is voor mij niets anders dan een flinke schoonmaakactie in je hoofd. En dan kun je pas echt goed beginnen aan de grote schoonmaak die deze wereld zo hard nodig heeft.

Wil je daar eens over praten? Stuur me een berichtje!

Foto: schoonmaker worden via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: