september 30, 2010

Ooit begin ik voor mezelf…

Er zijn een heleboel mensen die zeggen om “ooit” hun eigen bedrijf te starten. Er zijn echter maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Waarom is dat?

Meestal komt dit doordat die mensen in een of meer onwaarheden geloven over het starten van je eigen bedrijf. Hier is een lijst met 7 onwaarheden die mensen zich zelf wijsmaken en zich zo weerhouden om hun dromen waar te maken.

# 1 – Het is te riskant in de huidige economie

Het moge duidelijk zijn dat onze huidige economische situatie verre van geweldig is. Maar dat betekent echter niet dat je niet voor je zelf kan starten. Sterker nog, een eigen bedrijf beginnen tijdens een economische recessie kan wel eens een van de beste dingen zijn die je kan doen.

Waarom?

 • Jouw baan is helemaal niet zo veilig als je misschien wel denkt. Immers, in tijdens van economische onzekerheid worden veel mensen ontslagen. Mee eens? Waarom kruip je niet zelf achter het stuur in plaats van van iemand anders afhankelijk te zijn van je inkomen.
 • Het zal je dwingen om je uitgaven te prioriteren. Als je een winstgevende onderneming weet te runnen in een economische moeilijke tijd, dan kan je dit zeker ook in tijden van hoogtij.
 • Tijdens economische krappe tijden is er ook minder concurrentie. Erg triest maar wel waar. Veel bedrijven gaan failliet. Dit schept weer nieuwe kansen voor een getalenteerd iemand die bereid is om hard te werken en de cliënten over te nemen van noodlijdende bedrijven.
 • Het is goedkoper om een bedrijf te starten tijdens een recessie. Je kan nu allerlei artikelen kopen op een veiling of 2e hands markt. Ook onderhandelen over betere deals met potentiële leveranciers zullen makkelijker gaan op dit moment.

Hier is een leuk feitje: ongeveer de helft van de bedrijven op de Dow Jones 30 zijn begonnen tijdens een recessie. Dit moment kan dus wel een goed moment zijn om jouw bedrijf te starten.

# 2 – Ik heb niet genoeg tijd

Heb je gisteren de aflevering van Onderweg Naar Morgen gezien? Hoe was de wedstrijd van jouw favouriete voetbalclub? Heb je ook Big Brother gekeken gisterenavond?

Je hebt de tijd. Je hoeft alleen maar die tijd te claimen van allerlei vormen van afleiding in je leven. Als teveel TV kijken niet het probleem is, dan werk je misschien wel teveel uren op je werk waar je niet van houdt. Je kan wel een hoop geld verdienen, maar dan heb je nog steeds niet genoeg tijd dingen te kopen die je eigenlijk niet eens nodig hebt!

# 3 – Ik kan het me niet veroorloven mijn baan op te zeggen

Wie zegt dat je je baan moet opgeven om een bedrijf te starten? De meeste bedrijven zijn gestart tijdens in avonden, nachten en weekenden. Denk je dat je niet genoeg tijd hebt’s nachts en in het weekend? Kijk nog eens naar #2.

Vaak is het geen inkomens probleem, maar meer een uitgaven probleem. De kosten van jouw levensonderhoud zijn vrolijk meegestegen met je salaris. Je koopt duurdere dingen om jezelf beter te voelen. Het ‘feel good’ effect van een paar nieuwe schoenen zal hooguit een paar weken zijn. Daarna moet je weer iets anders kopen voor je boost.

Dus hoe kunt u zich voorbereiden om te kunnen stoppen met je baan? Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je klaar:

 • Ga sparen en zet ongeveer 6 maanden van de kosten van levensonderhoud op een spaarrekening.
 • Maak een begroting voor zowel je bedrijf en voor je huishouden. Zoek uit hoeveel geld je bedrijf zal moeten maken zodat jij rond komt.
 • Oefen eerst met minder te leven voordat je met minder moet leven. Het is een gewoonte die je moet leren en kan erg verfrissend werken.

# 4 – Het kost te veel geld om een eigen bedrijf te beginnen

Er zijn veel bedrijven die gestart zijn met minder dan 1.000 euro. Het enige wat je moet doen is anders te gaan denken over hoe je de dingen gaat aanpakken.

Ten eerste, begin klein en daarna kan je opschalen. Probeer verschillende strategien, terwijl je risico’s beheersbaar houdt.
Dan, als het goed gaat, dan kan je beginnen met de planning voor de uitbreiding naar een grotere markt.

Kijk uit met het aangaan van leningen om aan de groei van je bedrijf te voldoen. Als je het zonder leningen kan is het veel beter. Je hebt dan misschien minder geld om te spenderen, maar daardoor heb je ook minder blootstelling aan risico. En nog belangrijker, het forceert je om goed na te denken en slimmere beslissingen te maken omdat je niet in staat bent om dingen te kopen die je je niet kan veroorloven.

# 5 – Ik weet niets over het runnen van een bedrijf

Dat is prima, want naast jou zijn er miljoenen die dat ook niet weten en dat moet je dus niet weerhouden om er een te beginnen.

Voor de duidelijkheid – je zult het wel moeten leren. Maar er zijn veel gratis of goedkope middelen beschikbaar om je te helpen daarbij:

 • Vraag vrienden en familieleden die ook voor zichzelf begonnen zijn om op te treden als adviseur of mentor.
  Bezoek de bibliotheek en lees de voor jou relevante business boeken
  Zek en kijk op internet en lees de blogs en websites over business development, sales, marketing, freelancen, etc.

Als je klein en part-time wilt beginnen, dan zal al veel leren over het runnen van een bedrijf terwijl je al bezig bent.

# 6 – Ik ga het doen als…

… Mijn kinderen het huis uit zijn
… Ik met pensioen ben
… Ik bla, bla, bla

Nee dus, je zult het waarschijnlijk nooit doen. Excuses als deze zijn gebaseerd op angst. Voor jezelf beginnen kan een beangstigende gedachte zijn. Dus in plaats van je zelf de angst te laten confronteren, schuilen veel mensen achter het masker van ‘verstandige’ uitspraken zoals deze. Het zou onverstandig zijn om het te doen nu.

 • We willen niet toegeven dat we bang zijn, zodat we onszelf en anderen vertellen dat we gaan ooit het doen … gewoon … ooit. Het houdt de droom levend, maar dat is dan ook alles.
 • Bij uitspraken als deze lijkt het alsof we er goed over nagedacht hebben. We vertellen onszelf en anderen dat we het goed overwogen hebben. Dit type van excuus stelt onsin staat om te liegen tegen onszelf en anderen met behoud van een beetje zelfrespect.

# 7 – Ik weet niet wat voor bedrijf te starten

De meeste mensen hebben wel een idee van wat voor soort bedrijf ze willen beginnen, maar ze willen het nog niet toegeven. Het zit verborgen in hun fantasie.

Heb je ooit het spel gespeeld met vrienden waar je antwoord geeft op de vraag “Wat zou je doen als geld geen rol speelde?” Natuurlijk. We hebben het allemaal gedaan. En het is leuk omdat het “veilig” is. Het is allemaal fantasie omdat, uiteraard, geld wel een rol speelt. Dus praten we met gemak over hoe we onze eigen sportzaak beginnen, trouwreportages zouden maken, een bakkerij te starten, een Bed and Breakfast te beginnen, etc.

Het probleem is dat wanneer we onze passies degraderen naar de wereld van de fantasie, dan zien we ze niet langer als potentieel levensvatbare ondernemingen. We gaan ervan uit dat iets wat we helemaal te gek vinden onmogelijk inkomsten kan opbrengen. Het lijkt gewoon te goed om waar te zijn.

Als je deze vraag kan beantwoorden op een feestje, dan weet je ook wat voor soort bedrijf je moet beginnen. Let wel, je bedrijf kan (in het begin) een andere vorm aannemen dan in je fantasie wereld, maar dat betekent niet dat je daarom bovenstaande stappen niet moet nemen om het te laten gebeuren.

Lees ook het artikel Eigen bedrijf starten maar waarin?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: