december 12, 2014

Waarom jij juist NIET tussen de lijntjes moet blijven

tussen de lijnen

Wij waren op vakantie in Mexico. Heerlijk genoten van het klimaat, het eten en de cultuur. Als je een ander land bezoekt, vallen de verschillen je al snel op. Een schokkend verschil wil ik graag met je delen.

We hadden een auto gehuurd in Mexico Stad. Deze immense stad telt ongeveer 21 miljoen inwoners en heeft de nodige ´verkeersuitdagingen´. 12-baanswegen doorkruisen de stad, het is hectisch, er zijn gaten in de wegen, bewegwijzering is gering. Rechts inhalen is net zo geaccepteerd als links inhalen. Verkeer van rechts heeft géén voorrang; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Tenzij je natuurlijk 30 ton weegt, dan heb je altijd voorrang als je dat wilt. Voetgangers lopen op de snelweg, honden rennen de straat over en in Mexico Stad wonen weinig mensen die zich ’s avonds Bob noemen. Aan APK wordt niet gedaan, op de snelweg kun je ook parkeren en die witte lijntjes op de weg… die zijn niet meer dan een suggestie.

Verschil
welke lijntjes

Wat een verschil met Nederland! Het verkeer lijkt een stuk veiliger in ons land. Verkeersstatistieken zullen dat ongetwijfeld laten zien. Maar het opmerkelijke is… ik voelde me veilig toen ik daar reed, misschien zelfs veiliger dan in Nederland!

Ondanks alle chaos in Mexico Stad is jouw taak overduidelijk: jij moet er voor zorgen dat jouw auto en inzittenden veilig aankomen op de plaats van bestemming. Ik was me volledig bewust van wat er om me heen gebeurde. Ik moest wel!

Regeltjes, regeltjes

In Nederland lijkt het er op dat de primaire verkeerstaak is dat je alle regeltjes naleeft. Deze regels hebben tot doel de veiligheid te verhogen. De nadruk is gaan liggen op het navolgen van de regels en juist niet meer op veiligheid. Rijd maar eens op de A2 of de A4. Als je je aan de snelheid wilt houden tuur je naar de kleine bordjes aan de kant van de weg en vervolgens kijk je op je horloge!! En dat doe je elke 5 minuten, want het is veranderd voor je het weet.

Ik zie parallellen met het leven en je carrière.

Regeltjes in jouw leven

De witte lijntjes in jouw leven, de regeltjes, maatschappelijke conventies en gedragsnormen, zijn niet meer dan een suggestie! Je hoeft niet tussen die lijntjes te blijven. Het is jouw kerntaak om naar JOUW bestemming te gaan.

Blijf jij netjes tussen de lijntjes, zoals het hoort? Prima, dan kom je waarschijnlijk veilig aan. Maar niet op jouw plaats van bestemming, maar de plaats van bestemming van iemand anders. Heb je daar vrede mee, ook goed. Keep driving.

Als je afwijkt van de witte lijntjes, dan wordt het leven een stuk uitdagender. Het gezapige comfort verdwijnt. Maar het grote voordeel is dat je je wel ineens bewust bent dat JIJ degene bent die stuurt. Jij bepaalt waar je naar toe gaat.

Ben je chauffeur of regelvolger? Knijp er van tussen (de lijntjes) en begin voor jezelf!

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: