Waarom werk je eigenlijk?

Blij met werk

Laatst had ik echt tijd vrij gemaakt om een paar blogposts te schrijven. Helaas zat ik verlegen om inspiratie. Gelukkig kreeg ik op dat moment een mailtje doorgestuurd van Jort Bont met interessante statistieken. Dank je Jort, ik heb weer inspiratie!

De website cijfers.net heeft haar bezoekers de volgende vraag voorgesteld:

Waarom werk je eigenlijk?

  • “Voor het geld”, zegt 37%.
  • “Uit ‘liefde’ voor het werk”, antwoordt 18 procent.
  • “Voor het contact met andere mensen, om erbij te horen”, zegt 18%.
  • “Omdat het zin geeft aan mijn leven”, beweert 9 procent.
  • “Om mezelf te ontplooien”, antwoordt 3%.
  • “Om iets te presteren, om creatief te zijn”, zegt 1 procent.

Bron (geplaatst met toestemming van): Cijfers.net

Voor mij zijn vooral de vierde en vijfde van toepassing.

Zingeving
Wat ik doe geeft zin aan MIJN leven. Lees nogmaals: het geeft zin aan MIJN leven, niet HET leven. Als jij zin probeert te geven aan HET leven, dan raak je alleen maar verstrikt in allerlei dogma’s van wat wel en wat niet moet.

Echter, als iets zin geeft aan JOUW leven, dan hoef je het niet uit te leggen aan anderen. Als jij de enige bent die snapt waar je mee bezig bent in JOUW leven, dan ben je er al. Je hebt precies genoeg supporters!

Zelfontplooiing
Voor mij is continue zelfontplooiing inherent aan zingeving (van MIJN leven). Ik wil altijd dingen leren, dingen meemaken en dit kunnen delen met anderen. Deze drie zaken zijn voor mij de rode draad in al mijn werk. Ik heb dat zelf in de hand, want ik wil zelf uitmaken wat ik leer, meemaak en deel.

En jij?
Beantwoord deze vraag voor jezelf. Wees daarbij zo eerlijk mogelijk (en dat is niet makkelijk). Wat is de échte reden waarom je werkt? Laat het weten in de comments.

foto: dechrisdavis

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: