april 17, 2016

Wat een simpele vraag met je kan doen

Laatst belde een vriend van me. Hij zat diep in de put. Totaal ongelukkig op het werk en daarmee ook zijn privé leven. Heel graag wilde hij eens met mij praten over zijn carrière. Uiteraard wilde ik hem helpen. We spraken af om een week later elkaar te ontmoeten en eens een heel goed gesprek te hebben.

Een paar dagen later vroeg hij me of we de afspraak konden verschuiven. Vanwege een feestje. Prima voor mij, prikken we toch een andere datum? Echter, de dagen die ik voorstelde kon hij ook niet. Een sportevenement. Een familie-uitje. Borrel met collega’s. Voetbalwedstrijd.

Een heel belangrijke vraag

En op dit soort momenten komt bij mij een vraag bovendrijven. Een hele belangrijke vraag. Ik stel mijzelf deze vraag heel vaak.

Het lijkt wel een magische vraag, wat het maakt altijd iets in me los…

Het is een hele simpele vraag. Hij luidt:

“How bad do you want change?”

Ik zou het niet eens goed kunnen vertalen in het Nederlands, maar de boodschap is kraakhelder.

Ruimte maken

How bad do you want change? Als jij verandering wilt, als je écht verandering in je leven wilt, dan moet je er ook voor gaan. Dan moet je er ruimte voor maken. No matter what. Dat betekent dus ook dat je dan dingen moet opgeven.

Mijn vriend vertoont in feite vluchtgedrag. Tuurlijk, als je ongelukkig ben, dan wil je heel graag naar een feestje, borrel of lekker sporten. Dat onstpant. Maar het helpt alleen voor het moment. Een dag later is er niets veranderd.

We zijn altijd op zoek naar de een snelle oplossing. En dankzij de vooruitgang zijn er ook veel quick fixes voor ons beschikbaar. Helaas, of misschien gelukkig maar, zijn er geen quick fixes beschikbaar voor je innerlijk. Daar moet je écht voor werken.

Comfort versus groei

Toch is het ook weer niet moeilijk. Het gaat namelijk om keuzes maken. Kies je voor comfort, of kies je voor groei? Comfort is prettig. Het is leuk, sociaal geaccepteerd en geeft je een goed gevoel. Maar ook een dieper onderliggend gevoel van leegte.

Kies je voor groei, dan kies je eigenlijk voor ‘pijn’. Het is de pijn die je voelt als je besluit om niet naar het feestje te gaan, maar om in de avonduren bij te gaan leren. Het is de pijn die je voelt als je besluit niet op vakantie te gaan, maar je geld te investeren in een coach. Het is de pijn die je voelt als je dat zelfhelpboek openslaat, terwijl je eigenlijk liever op de bank TV had willen kijken.
no-pain-no-gain
Er is maar één iemand die jou écht aan een beter leven kan helpen. En dat ben je zelf. Je hoeft alleen maar te besluiten voor groei te gaan.

Eigen verantwoordelijkheid

Het maakt mij niet uit of je werknemer of ondernemer bent. Het gaat er om dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt. Die verandering kan je nu per direct mee beginnen.

Lees nog eens mijn blog over koud douchen bijvoorbeeld. Daarmee train je jezelf letterlijk elke dag om niet zomaar te kiezen voor comfort, maar juist voor groei. Je gaat de pijn niet uit de weg. Elke ochtend beleef jij een mentale overwinning.

Ook ik sta daar elke ochtend. De blauwe of rode kraan? En net op het moment dat het excuus-circus begint in mijn hoofd, stel ik mij weer die ene vraag: How bad do you want change? En vervolgens laat ik het ijskoude water stromen.

Seriously, how bad do you want change?

foto: How bad do you want change via Shutterstock, no pain no gain via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: