Work-life balance: De enige JUISTE oplossing (1)

Work-life balance

De perfecte balans?

Als je een keuze maakt, doe je dat altijd om er beter van te worden. Dat is je doel: verbetering. Maar, het zal je ook zijn opgevallen, dat bij elke beslissing die je neemt, ook nadelen kleven.

  • Je wilt een wereldreis maken, maar dat kost geld.
  • Je wilt graag een relatie, maar dat kost vrijheid.
  • Je wilt carriere maken, maar dat kost je tijd voor jezelf.

Kortom, elke beslissing, hoe groot of klein dan ook, heeft voor- en nadelen. Zo steekt het leven in elkaar. In dat opzicht is er dus geen perfecte keuze mogelijk. Hoe naarstig je ook op zoek gaat, je zult nooit een 100% match hebben.

Work-life balance bestaat niet

Dit zal niet geheel verrassend zijn, maar toch is dit de reden waarom zoveel mensen nooit een keuze maken. Ze blijven hangen in de zoektocht naar perfectie, die er niet is.

Zo is het ook met work-life balance. Ik zal het maar rechtuit zeggen: work-life balance bestaat gewoon simpelweg niet! Je kunt tot in het einde der tijden experimenteren door te schuiven tussen work en life, maar je zult altijd op een suboptimale oplossing stuiten.

Work-life balance is big business

Work-life balance is een industie op zich geworden. Er wordt van alles aangedaan om mensen te helpen die utopie te bereiken. Van thuis werken, eigen tijden indelen, carriere begeleiding, opleidingen, stoelmassages, sporten op het werk, noem maar op. Het is broodwinning voor vele dienstverlenende professionals.

Je hoort mij niet zeggen dat het slecht is. Integendeel, veel werknemers zullen er wel degelijk baat bij hebben. Maar wel op korte termijn. Structureel wordt er niets gewijzigd. Niet veel later zal er dus weer gecalibreerd moeten worden op de balans van werk en leven. En dat is mooie recurring business voor deze dienstverleners.

Ondernemerschap? Ook niet!

Sommige mensen zijn zo gefrustreerd met hun work-life balance dat ze er voor kiezen om ondernemer te worden. En hoewel ik ondernemerschap aanmoedig, deze motivatie supporteer ik absoluut niet. Ondernemen is hard werken. Heel hard werken. Je gaat iets creëren vanuit niets. Daar heb je veel tijd en energie voor nodig. Weer een nadeel. Weer geen perfectie. Weer geen work-life balance.

De enige oplossing

Er is echter wel een oplossing voor het probleem van work-life balance. Die oplossing ligt op een geheel ander niveau. Deze oplossing laat dit dilemma op magische wijze verdwijnen. Maar als je deze oplossing wilt weten met als doel je work-life balance te vinden, dan werkt het juist niet.

Nieuwsgierig? De echte oplossing vertel ik je in deel 2 van deze post.

Foto: Work-life balance, Shutterstock.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x