november 6, 2011

André: Gewoon in het diepe springen!

Al heb ik toerisme gestudeerd, in 2006 kwam ik op de IT-helpdesk van Shell in Manchester terecht. Nu wil ik hier niet te negatief over doen, want ik heb een heel gezellige tijd gehad, maar één ding werd me hier wederom duidelijk: ik wilde mijn eigen baas zijn.

Ik zeg ‘wederom’ omdat dit niet de eerste keer was dat ik dat dacht. Ook bij mijn stage-na-de-studie in Madrid merkte ik dat ik veel liever met mijn eigen projecten bezig was. Al snel besefte ik dat er een rode draad door al mijn voorgaande banen liep: ik was altijd op zoek naar schrijfklussen. Ik deed geregeld mee aan schrijfwed-strijden en vond andermans schrijf- en spelfouten tenenkrommend.

Op zoek naar freelance werk
Daarom besloot ik, nog tijdens mijn werk in Manchester, een manier te vinden om met mijn schrijfsels geld te verdienen. Ik had al eerder een reisartikel geschreven voor Down Under Magazine, dus ik beschikte al over een portfolio, al was deze erg dun.

Maar hoe kreeg ik het voor elkaar om Nederlandse teksten of artikelen te schrijven vanuit Manchester, en hier ook nog betaald voor te krijgen? Ik kon niet bij de redactie van een tijdschrift gaan zitten en ook niet op kantoor bij een reclamebureau. Ik zat immers in een ander land. Het moest dus op afstand.

Al snel kwam ik op de website Freelance.nl terecht. Dit was –en is volgens mij nog steeds– de grootste marktplaats voor freelancers in Nederland. In plaats van me op een bepaald vakgebied (journalistiek, marketing, vertalen) te storten, reageerde ik op alle opdrachten die ik voorbij zag komen.

Mijn eerste klus
Na veel afwijzingen had ik eindelijk beet: een groot internetmarketingbureau gaf me de kans om website-teksten voor hun klanten te schrijven. Ik rondde de proefopdracht succesvol af en kreeg meteen leuk betaald voor de teksten.

Ik besloot open kaart te spelen en vertelde mijn contactpersoon bij het internetmarketingbureau dat ik nog een fulltime baan had. Ook vertelde ik dat mijn vriendin op Gran Canaria een masterstudie wilde volgen en dat we daarheen zouden verhuizen. Op mijn vraag of er genoeg opdrachten zouden zijn om op Gran Canaria niet naar werk te hoeven zoeken, kreeg ik geen duidelijk antwoord.

Het was dus kiezen. Óf naar traditioneel werk zoeken en na werktijd blijven bijbeunen tot ik het wel aandurfde om zelfstandig te worden, óf gewoon in het diepe springen. Je raadt het al: het werd het laatste. En het ging goed, want doordat ik opdrachten sneller afhad, liet ik zien over genoeg tijd te beschikken en kreeg ik nieuwe opdrachten. Vanaf de eerste maand liep het als een trein. Wow, ik was gewoon professioneel webtekstschrijver!

Werken vanaf het strand
Wat een ideale baan, vertelde ik mezelf keer op keer. Ik woonde op Gran Canaria, het eiland van de eeuwige lente, en werkte op mijn eigen tempo aan teksten waar ik goed voor betaald werd. Als ik even inspiratie nodig had, trok ik mijn zwembroek aan en liep ik in 5 minuten naar het strand voor een frisse duik in de Atlantische Oceaan. Met gemiddeld vijf uur werken per dag kon ik prima leven. Ik grapte soms dat ik met vervroegd pensioen was.

In deze beginperiode leerde ik veel over Search Engine Optimization (SEO) en kreeg erg nuttige feedback. Ook vond ik nieuwe opdrachten via Freelance.nl. Het leven als ZZP’er was rozengeur en manenschijn. Totdat de crisis toesloeg. Er was ineens veel minder geld voor zoekmachine-optimalisatie en de concurrentie van nieuwe tekstschrijvers werd steeds groter. Ik moest ineens veel harder werken om opdrachten binnen te slepen en zag in dat dit niet het werk is dat ik voor de rest van mijn leven zou willen doen.

In 2010 raakte ik erg geïnteresseerd in het ondernemerschap, mede dankzij een boek dat ik las: The 4-Hour Workweek. Omdat ik al volgens de basisbeginsels van dit boek werkte, kreeg ik hiermee inspiratie voor een nieuwe website over werken vanuit het buitenland. Het bloggen voor deze site blijkt erg verslavend, ik doe er interessante nieuwe contacten mee op en ik verdiep er mijn kennis over internetmarketing mee. Ook heb ik nieuwe inkomstenbronnen aangeboord, onder anderen met mijn e-book.

Wat jij hiervan kan leren
Als jij niet tevreden in je huidige baan bent, meer vrijheid wilt en je creatieve ideeën de ruimte wilt geven, is voor jezelf beginnen misschien wel verstandig. Maar zorg dan wel dat het in iets is waar je veel passie voor voelt. In mijn geval was dat schrijven. Ik wist dat ik het kon en al op het juiste niveau zat, maar miste alleen nog de contacten en de reputatie.

Waar voel jij passie voor? Wat voelt goed? Waar liggen jouw talenten? Als je hierin voor jezelf begint, kun je alleen maar slagen. Hier is wel een sprong in het diepe voor nodig. Spaar daarom genoeg geld om een financieel vangnet te hebben en máák die sprong gewoon. Je kunt beter spijt hebben van dingen die je gedaan hebt dan van dingen die je nooit hebt durven doen.

Maak je ook niet teveel zorgen over de details. Ik ging me ná het scoren van mijn eerste opdracht pas bezighouden met het ontwerpen van een sjabloon voor mijn facturen, belastingzaken en VAR-verklaringen. Laat die dingen je absoluut niet tegenhouden: focus jezelf op je core business!

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: