april 3, 2010

Annemiek: “Ineens was het me duidelijk: wat houdt me tegen?”

Ergens in november 2009 om 08.36 in de file naar werk. Voor me auto’s, achter mij auto’s, naast mij auto’s. Waarom zit ik hier ook al weer? Om te werken, omdat dat leuk is, omdat iedereen dat doet, omdat je leuke dingen wilt doen die geld kosten, omdat je een dure smaak hebt. Oh ja, daarom. Als ik vrij zou zijn, dan zou ik relaxed met mijn dochter Jasmijn ontbijten en haar naar school brengen. Zonder ‘schiet op, we moeten nu weg!-taferelen.  Ik zou elke dag gaan schilderen en mijn bedrijf AnnemieksAtelier verder opzetten. Dat zou ik dan doen. En dwars door al mijn dagdromen heen klonk er in mijn hoofd ineens heel duidelijk: Wat houdt je tegen?

Tja, wat houdt mij tegen? Heel veel: inkomen, ik ken het daar, ik werk er lang en ga zo maar door. Ik heb de hele maand januari verlof genomen om te ervaren hoe ik het zou vinden om thuis te zijn, om te schilderen, te sporten, te denken. En het beviel mij, ook al was ik blij om weer te werken en mijn collega’s te zien. Op 1 februari ben ik weer gaan werken en op 15 februari heb ik aangegeven dat ik verder wil met mijn eigen bedrijf en, niet geheel onbelangrijk, mijn dochter elke dag wil ophalen van school.

Per 1 augustus 2010 ga ik stoppen met werken, eerst wil ik nog een project afronden bij mijn huidige werkgever. En mezelf tijd te geven om te wennen aan het feit dat ik echt daadwerkelijk weg ga. Na ruim 13 jaar voelt het als ik opnieuw het huis uitga. Ik vind het spannend en op z’n tijd eng. Maar het voelt goed!

Wat ik nu al doe met AnnemieksAtelier, wil ik vanaf augustus gaan uitbreiden. En daar heb ik dan ook de tijd voor. Meer schilderen, exposities gaan regelen, schilderopdrachten binnenhalen, cursus volgen om mezelf als kunstenaar te blijven ontwikkelen. Ook wil ik Prinses Anna in de markt gaan zetten, een ontzettend leuk prinsesje dat ik bedacht heb. Mijn eigen prinsesje Jasmijn is blij dat ‘mama haar altijd op gaat halen’.

Deze beslissing heeft mij laten inzien dat het mogelijk is om te kijken hoe je je eigen leven zo kan inrichten dat het helemaal van jou is. Dat je, ook met alle aspecten die ‘moeten’ in dit leven, kunt kijken hoe jij die dan wilt gaan doen. Het is een proces geweest, dat al voor november vorig jaar bezig was. Het hele proces is het waard geweest. Wat er na 1 augustus allemaal gaat gebeuren weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik sinds deze beslissing met een grijns op mijn gezicht loop!

Annemiek (34) is moeder van Jasmijn (6), en woont samen met Bob in Alphen aan den Rijn. Ze is kunstenaar en werkt, tot 1 augustus, part-time als webmaster. 2010 is haar ‘gewoon doen’-jaar .

www.annemieksatelier.nl
www.prinsesanna.nl
http://twitter.com/AtelierAnnemiek

Meer inspirerende verhalen lezen? Klik hier.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: