augustus 22, 2011

Jelle: Begin jij dan maar voor jezelf?

Die laatste confrontatie met je collega of werkgever, weer een keer overwerken, de collega die je (onterecht?) voorbij gaat op de carrièreladder, niet het werk krijgen dat je aankan, het stokken van je ontwikkeling, de volgende file, jouw inzet wordt niet gewaardeerd…

Op een gegeven moment is het genoeg en roep je: “ik begin maar voor mezelf!”

Meer dan eens hoor ik (startende) ondernemers zeggen: “en toen ben ik maar voor mezelf begonnen”. De redenen zijn vaak begrijpelijk, helaas zijn ze niet de juiste motivatie om een eigen bedrijf te beginnen. Voor jezelf beginnen… op eigen benen staan… je eigen broek (figuurlijk en soms ook letterlijk) omhoog houden vergt de juiste instelling én voorbereiding.

Natuurlijk vind jij dat je het beste product hebt of lever jij de beste dienst. De vraag is: “zien je klanten dat ook zo?” Als je voor jezelf wilt beginnen uit onvrede vanwege je huidige situatie is het het beste om even een stapje terug te nemen. Ga eens achterover zitten, met je benen op het bureau en bekijk eens hoe deze situatie is ontstaan. Wees eerlijk want je zult gaan merken dat je tegen precies dezelfde problemen gaat oplopen als je om die reden voor jezelf begint: die ene (vervelende) werkgever blijken er ineens tientallen geworden (al je klanten willen wat van je). Die collega waar het niet mee klikte wordt nu iemand waarmee je een samenwerkingsverband bent aangegaan en hoewel je met een eigen bedrijf razendsnel ontwikkelt is het misschien niet de ontwikkeling die je voor ogen had.

Is het dan niet leuk om je eigen bedrijf te starten? Jazeker wel! Enorm leuk! Het is persoonlijk een van de grootste uitdagingen in mijn leven en ook meteen een die het meest bevredigd. Ik heb nog nooit zo veel geleerd en ben nog nooit zo snel ontwikkeld. Ik spreek heel veel mensen met dezelfde passie en sta voor vraagstukken die ik in mijn leven als werknemer nooit had hoeven op te lossen. Ik ben niet alleen 100% verantwoordelijk voor de invulling van mijn leven, maar ook van het leven van mijn onderneming. Mijn werk stopt niet om 5 uur. Ik zie het niet eens als werk! (Geef me werk dat ik leuk vind en ik zal nooit meer werken). Ik kan mij niet verschuilen achter een loonsverhoging als er aan het einde van mijn inkomen een stukje maand over is. Ik ben bewust aan mijn eerste eigen onderneming begonnen. Eerst heb ik een jaar in de branche gewerkt waarin ik ondernemer zou worden (ik zou het bedrijf van mijn vader over gaan nemen), Daarna ben ik 5 jaar samen gaan werken met mijn vader. Pas na die 5 jaar heb ik de knoop doorgehakt: Ja, ik wil het bedrijf overnemen en ik wil dit gaan uitbouwen. Voordat dit zo was heb heb ik de voors en de tegens naast elkaar gezet. Ik heb meerdere modellen bekeken (en laten bekijken), ik heb vrienden, kennissen, maar ook vooral critici naar mijn plannen laten kijken en beoordelen. Ik heb een compagnon gezocht omdat dit in mijn model paste en zo het risico van ziekte kon scheiden. Ik heb een financieel plan gemaakt (hoe lang hou ik het vol zonder inkomen uit mijn bedrijf) en pas toen ik voor mijzelf overtuigd was dat ook de randvoorwaarden klopten heb ik snel de stap kunnen nemen. Sinds dit jaar ben ik weer een nieuwe onderneming aan het starten. In de laatste 2 jaar heb ik mij hierop voorbereid, hoewel dat op dat moment nog niet duidelijk was. De stappen die ik (onbewust) in de afgelopen 2 jaar nam hebben er niet voor kunnen zorgen dat er allerlei valkuilen en obstakels op de weg lagen. Die blijven er altijd. Ze hebben er wel voor gezorgd dat ik al het vertrouwen had, dat ook deze onderneming weer een succes gaat worden.

Een onderneming starten uit een ‘verkeerde’ motivatie kan best (financieel) succesvol zijn, maar zal je waarschijnlijk niet brengen waar je op gehoopt had. Kijk eerst eens goed naar de motivatie waarom je het doet. In veel gevallen zal je merken dat als je iets veranderd aan je huidige situatie er al veel meer mogelijkheden gaan ontstaan. Als je dan alsnog besluit om voor jezelf te beginnen is dat in ieder geval een veel positiever uitgangspunt waardoor jouw succes meteen makkelijker te realiseren is.

Wil je na alle overwegingen daarna alsnog starten als ondernemer? Wees welkom! Ik voorspel je nu al: je krijgt er een enorme ervaring bij! En zeg in de toekomst: “ik begin voor mezelf!” (en laat alsjeblieft de maar achterwege).

Met ondernemende groeten,
Jelle Bartels

www.jellebartels.nl

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: