augustus 19, 2011

Niet meer welkom op je werk

Laatst sprak ik een vriend van me. Hij heeft genoeg redenen om te denken dat ‘men’ bezig is om hem uit het bedrijf te werken. Van wat hij me vertelde, zou ik inderdaad ook die conclusie trekken.

Hij is nu op het werk alleen bezig om zichzelf in te dekken en komt amper toe aan zijn daadwerkelijke takenpakket… en dat speelt alleen maar in de kaart van de baas. Het is een kansloze situatie die hem ongelooflijk veel kost. Stress, slecht slapen, noem maar op.

Hij zou dit weekend reserveren om zijn strategie te bepalen hoe verder om te gaan met zijn baas. Ik vertelde dat ik dat een slecht plan vond.

Want je wint het niet, het is einde verhaal bij die werkgever!

Je wint nooit omdat bij dit spel jij niet de spelregels bepaalt. De werkgever heeft besloten, zonder dat expliciet te durven zeggen, dat jij dit spel moet verliezen, of dat nu terecht is of niet. En daar kan je niets aan doen, hoe wrang en oneerlijk dat dan ook moge zijn.

Vergelijk het met een romantische relatie. Als je partner resoluut heeft besloten niet meer samen verder te willen gaan, dan heb je dat maar te accepteren, hoe pijnlijk ook; een relatie wordt gevormd door twee personen, niet één.

Je kunt natuurlijk proberen om de relatie te lijmen, maar als de werkgever het jou extra moeilijk maakt om je werk goed te kunnen doen, dan gaat het jou niet lukken om ineens sterk boven de verwachting te presteren.

Tuurlijk, je hebt ook de optie om een rechtszaak aan te spannen. Stel dat je het juridische gevecht wint… dan keer je toch nooit meer terug naar de oude situatie. Het is namelijk een rechtszaak tegen je bedrijf, niet tegen je baas. Zou jij als bedrijfseigenaar graag iemand in dienst hebben van wie je een rechtszaak verloren hebt?

Je kan ook voor het geld gaan. Laten ze het maar afkopen. Misschien een optie, maar rechtszaken kunnen erg lang duren. En in de tussentijd zit jij daar op je werk. De stress en het slechte slapen zullen er niet minder op worden. Je zult je snel geïsoleerd gaan voelen. Collega´s kunnen wel sympathie voor je hebben, maar uiteindelijk hebben zij hun eigen boontjes te doppen. Je moet een weloverwogen keuze maken of dit het jou waard is. Dat hangt van je persoonlijkheid af, je persoonlijke situatie en jouw geloof in een betere toekomst.

Als er besloten is dat jij weg moet, dan is dat een feit. Of het terecht is of niet, IS NIET RELEVANT. De acties van de werkgever spreken voor zich. Waarom zou je dan nog een strategie gaan bepalen voor een situatie die kansloos is? Mijn advies: take your losses, wees een dag verdrietig en woedend, maar kijk daarna vooral naar wat je wilt gaan doen in de toekomst. Dit is juist een mooie kans om een nieuw pad in te slaan! Hoe meer je je op je toekomst richt, hoe minder van belang jouw exit strategie is.

Gelukkig… op het eind van het gesprek zei hij dat hij maar eens ging kijken of freelancer niet iets voor hem was.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x