januari 8, 2011

Jort: lol in je werk!

In de ruim dertien jaar in het grafische vak heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt, veel geleerd en mijn vaardigheden aangescherpt, totdat ik op het punt kwam waarop iedere ondernemer ooit is aanbeland: Een punt waarop het verschil tussen wat de huidige situatie biedt en waarnaar het hart verlangt, te groot is om nog met verstand, geld, zekerheid of smoesjes te overbruggen.

Voor mij kwam dit punt ruim een jaar geleden, toen ik bij een groot reclamebureau werkte. Als het op de studio rustig was, hielp ik mee in het magazijn. Een ruimte vol met pallets met reclamefolders, netjes in plastic, die moesten worden uitgepakt om opnieuw te kunnen worden ingepakt en verdeeld. Nog meer verspild papier en plastic. Milieuvervuilend plastic dat om stapels reclamefolders zit met onzin erop, dat de meeste mensen toch meteen weggooien. Veel afval en weinig inhoud.

Eigenlijk paste de sfeer van het bedrijf ook niet bij me. Ik was dan ook al enige tijd bezig met de voorbereidingen om voor mezelf te beginnen. Geld opzij leggen, netwerken en vooral aandacht besteden aan een duidelijke visie. Voor mij bestaat die visie uit de combinatie van nuchterheid en veelzijdigheid en uit het belang van plezierige contacten en goede gesprekken, zaken die ik binnen mijn vorige werk mistte.

Veel afval en weinig inhoud. Het beeld in het magazijn was voor mij de druppel. Ik nam ontslag om mijn droom te verwezenlijken. Het beginnen van mijn eigen ontwerpstudio, Ontwerpstudio Bont! Een grote verandering die nog eens werd versterkt doordat mijn relatie van zeven jaar kort daarop werd beëindigd. Geen werk, geen relatie, alleen mezelf. Ultieme vrijheid.

Vooral de eerste tijd kwam ik mezelf nogal tegen en moest ik mezelf dwingen om grenzen te doorbreken, door mezelf een schop onder mijn kont te geven, contacten te leggen, klanten te zoeken en mezelf te profileren. Nu, ruim een jaar later, kijk ik tevreden terug. Het besef dat ik het eerste jaar zelf, zonder financiële steun, heb gered heeft me zelfvertrouwen gegeven. Het is overigens niet zo dat ik achterover kan leunen in de wetenschap dat alles wel goed zal komen. Juist de schrik die optreedt wanneer er even geen opdrachten zijn is noodzakelijk om scherp te blijven.

Een van mijn eerste opdrachten, het logo en de huisstijl van Stichting Werklust, kwam van Engbert, een dorpsgenoot. Stichting Werklust wil de wereld mooier maken door mensen met hun ‘hoofd-hart verbinding’ geld te laten verdienen. Op de website van Stichting Werklust staat: ‘Stel je voor dat iedereen naar zijn zin werkt, dat men doet waar men van droomde om te doen! Hoe mooi zou de wereld er dan uitzien. Doen wat je leuk vindt en er geld mee verdienen, daar gaat Stichting Werklust bij helpen.’

Ik zie het steeds meer om me heen, ook ‘neemontslag.nl’ is zo’n initiatief: mensen die hun werk gewoon als mensen doen en niet vanuit een spreadsheet, hiërarchie of andere formele relatie. Ook dit geeft een gevoel van vrijheid: niet de vrijheid om te flierefluiten, maar om mijn werk op mijn eigen manier te doen.

Inmiddels heb ik zo’n drieëntwintig verschillende opdrachtgevers waarvan er een aantal een structureel inkomen genereren. Veel positieve reacties krijg ik over de wijze waarop ik met mensen in contact treedt maar ook over mijn werk. Nu ik mijn eigen gang kan gaan, merk ik dat mijn werk veel meer wordt gewaardeerd dan toen ik nog in loondienst werkte. Nu ik alles op mijn eigen manier kan doen, ben ik niet alleen veel beter in staat om aan te voelen wat mijn klanten willen, maar kan ik mijn ontwerpen ook veel beter hierop bij laten aansluiten.

Iemand schreef ooit over mij; Jort Haan: Een vis die besloten heeft uit zijn kom in de oceaan te springen in de wetenschap dat zijn leven daarvoor ook was bedoeld.
Jort Haan

http://www.ontwerpstudiobont.nl


– – – – – – – – – – – – – – – –

Jouw verhaal ook op Neem Ontslag? Stuur een e-mail naar info[@]neemontslag.nl

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: