augustus 19, 2015

6 krachtige manieren om jezelf te jumpstarten

Zie je het even niet meer zitten?

Het leven is verwarrend en chaotisch. In al die hectiek worden we ook nog geacht na te denken over onszelf, de toekomst, de betekenis van ons leven en noem maar op. Je peinst je suf en komt in een neerwaartse spiraal te recht. Vast in je gedachten. Helemaal niet erg, dat is normaal en gebeurt ons allemaal. Toch is het wel fijn om niet te lang in zo’n down-moment te zitten.

Hier zijn 6 manieren om je weer een jumpstart te geven. Kijk zelf wat voor jou werkt op welk moment.

1. Creëer!

We halen veel genoegdoening uit creatie. Creatie is zelfexpressie. Hoe meer we onszelf zijn, hoe beter we ons voelen.

Pak daarom een pen en papier en ga schrijven. Schrijf over je gevoelens. Beschrijf je situatie. Het maakt niet uit hoe of wat. Als je maar schrijft. En pak echt die pen. Door het schrijven met een pen komen je hersens tot rust en concentreren ze zich op het schrijven. Niet nadenken tijdens het schrijven. Je schrijft voor niemand, alleen voor jezelf. Het schrijven lucht niet alleen op, maar je zult ook tot scherpe inzichten komen die je weer verder helpen. Je zult gaan merken dat al die tegenstrijdige gevoelens en ideeën hun functie hebben.

2. Ontmoet mensen

Bij de pakken neer gaan zitten en medelijden met jezelf hebben. Dat schiet niet op (hoewel, zie volgende punt). Ga daarom naar buiten. Ontmoet mensen. Ontmoet nieuwe mensen of zoek bekenden op. Je zult merken dat iedereen zo zijn eigen worstelingen heeft in het leven. Je bent niet de enige! Gedeelde smart is dubbele vreugd.

3. Doe eens helemaal niets

Heel simpel. Alles uit je handen laten vallen en een hele dag niets zinnigs doen. Lekker niksen. Het levert je een van deze twee dingen op. Of, je voelt je erna helemaal vrij, opgeladen en positief. Of, je voelt je erna wel zo ellendig dat je een hele dag verspilt hebt, dat je vervolgens manier 4 probeert.

4. Keihard werken

Het geeft zo’n bevrijdend gevoel lekker bezig te zijn. Pak een hele rits aan klusjes op en ga keihard knallen. Ook al zijn het geen leuke taken, de volbrenging brengt voldoening. Je lost er op korte termijn geen levensvragen mee op, maar het geeft je een hoop energie.

5. Sporten

Eigenlijk vergelijkbaar met 4, alleen ben je met sporten volledig op je lichaam gericht. Ga een extra lang stuk rennen of fietsen in de buitenlucht. Beetje regen of wind erbij maakt het tot een mooie uitdaging. Na afloop een voldaan gevoel en ben je weer fris in je hoofd.

6. Lees een boek

Lees inspirerende boeken. Zo kom je op mooie ideeën en inzichten in jezelf. Geen idee welk boek? Ga eens naar de bibliotheek en pak een willekeurig (non-fictie) boek uit het rek. Laat je gevoel het werk doen. Je zult versteld staan hoe vaak je ineens een diamantje in handen krijgt, op het juiste moment!

Zelf ook een manier om jezelf weer een jumpstart te geven? Laat het weten in de comments.

Foto: motivated

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: