september 16, 2011

Ook hackers moeten ontslag nemen!

Twee weken geleden is mijn computer gehacked. Op de een of andere manier had een Trojaans paard zich gevestigd op mijn PC en was vervolgens vrolijk aan het keyloggen (login id’s en passwords aan het verzamelen). Mijn antivirus programma gaf me pas een indicatie (geen melding!) dat er iets aan de hand was toen de grote schade al was aangericht: er was geld van mijn bankrekening overgemaakt via internetbankieren! Mijn bank heeft gelukkig het geldbedrag vergoed en is op onderzoek.

Ik heb jarenlange ervaring in de IT en dacht goed beveiligd te zijn met verschillende antivirus, anti-malware en -spyware programma’s. Helaas niet dus. Ik heb inmiddels mijn computer gereinigd van alle ongeregeldheden en al mijn wachtwoorden veranderd, en dat zijn er nogal wat.

Het hele voorval heeft me wel aan het denken. Ik hoop dat de daders alleen geinteresseerd waren in mijn bankrekening en nergens anders in. In principe hadden ze dus toegang tot al mijn e-mail, websites, software en al mijn gegevens. Ik heb niets te verbergen, maar ik voel me niet gemakkelijk met deze identity theft. De daders hadden namens mij allerlei nare berichten op deze site kunnen plaatsen… bijvoorbeeld zoiets als ‘blijf vooral doorgaan als je ongelukkig bent, neem nooit ontslag!’ 🙂

Ik wil je hierbij aanmoedigen en aanraden om je eigen computer nog eens goed te laten scannen! Je kunt gebruik maken van de gratis programma’s die ik ook gebruikt heb:

  • Piriform CCleaner (registry cleaner and startup programma management)
  • Housecall van Microtrend (online virus scanner)
  • Malwarebytes Anti Malware (anti malware programma)
  • Lavasoft Ad-aware (anti adware, anti spyware)
  • Spybot (anti adware, anti spyware)

Ken je andere of betere? Laat het weten in de comments!

Foto: Don Hankins

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: