Eerst een diploma doen?

eerst een diploma halen

Een tijdje geleden sprak ik met een dame. Ze wilde eerst een diploma halen als coach en zich dan als ondernemer vestigen. Zonder die opleiding kon ze geen kwaliteit leveren, vond ze. En omdat je als coach over hele serieuze levensvragen moet praten, wilde ze toch eerst het papiertje op zak hebben.

Diploma als excuus

Dit klinkt als een goede weldoordachte reden, maar ik ben van mening dat het beter is gelijk te beginnen. Later kan je zien of die opleiding überhaupt wel nodig is. Die opleiding was voor haar niet meer dan een excuus om niet te beginnen. Het was sowieso al onduidelijk of ze zich zo’n cursus kon veroorloven en daarmee had ze al bijna haar tweedelijns excuus klaar staan.

En dat is het punt. Ze wilde alles volgens het boekje doen. Maar met (zelfstandig) ondernemerschap is er geen voorgeschreven pad!

De waarde van het papiertje

Don’t get me wrong. Leren is enorm belangrijk en je moet mijns inziens blijven leren, je leven lang. Maar er zijn verschillende manieren om te leren. Een cursus volgen is een mogelijkheid, maar zeker niet de enige. Je kunt bijvoorbeeld ook boeken over hetzelfde onderwerp kopen. Je krijgt dezelfde informatie. Of, nog economischer, je kunt diezelfde boeken lenen van de bibliotheek.

Fair enough, met een opleiding krijg je meer dan de informatie verstrekt in de boeken. Maar een opleiding valt compleet in het niets met praktijkervaring! En waarom zou je jezelf dat niet nu al gunnen? Tony Robbins, één van de beste coaches in de wereld, heeft nooit een coachingsopleiding gevolgd. Hij is succesvol geworden door het gewoon te doen!

Ondernemer worden of ondernemer zijn?

Op een gegeven moment vertelde mijn gesprekspartner dat ze eigenlijk al veel coachingsgesprekken had gevoerd. Geen officiële gesprekken, maar in al die jaren heeft ze al heel wat mensen geholpen en ze waren lovend over haar.

“Weet je, met dat papiertje zoek je in feite naar goedkeuring om te mogen coachen. Maar er is maar één iemand die jou uiteindelijk goedkeuring mag geven in jouw leven… en dat ben je toch echt zelf!” Ik gaf haar meteen een opdracht mee: “Zorg zo snel mogelijk dat je testimonials van die mensen krijgt. Deze mensen kunnen nu al geven wat je hoopt dat het papiertje jou gaat brengen!”

Je hoeft geen coach (of wat dan ook) te worden. Dat is een lang proces wat veel tijd en geld kost. Je kunt het ook gewoon zijn. En tegelijkertijd kun je dan het leerproces parallel starten om nog beter te worden.

Alleen met een diploma snap je onderstaande filmpje

Meer hoef ik niet te zeggen:-)

Foto diploma halen via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: