oktober 15, 2010

ONTSLAGEN – interview met de schrijfsters

Sandra Dirkse, Irene van den Hoeven

Terwijl ik het grote café Americain in Amsterdam binnenliep, werd ik al zwaaiend begroet. De twee schrijfsters van het nieuwe boek ONTSLAGEN waren klaar voor het interview. Irene van den Hoeven en Sandra Dirkse zijn alle twee ervaringsdeskundigen op dit onderwerp. Samen hebben zij het conceptenbureau de Zindustrie opgericht en een van de eerste producten is dit inspirerende boek. Omdat het onderwerp nauw aansluit met Neem Ontslag!, besloot ik de dames te interviewen.

Bertil: Vertel eens iets over jezelf.

Sandra Dirkse, Irene van den HoevenIrene: Sandra en ik kennen elkaar al lange tijd en zijn beiden werkzaam geweest bij Endemol. Ik heb daar jaren met veel plezier als uitvoerend producent gewerkt aan televisie programma’s zoals 10 voor Taal en Achmea Kennisquiz en Herexamen. Uiteindelijk begon de uitdaging steeds minder te worden. Om toch geïnspireerd te blijven, heb ik daarnaast een aantal opleidingen gevolgd. Zo heb ik toen een NLP Master diploma behaald en ook een certificaat voor coaching.

Het is de laatste jaren slecht gegaan met de media- industrie. Ik maakte de ene ontslagronde mee na de andere. Ik bleef daarbij altijd buiten schot… totdat het moment kwam dat mijn eigen baan opgeheven werd.

Een onzekere en spannende tijd volgde. Het was ook een emotionele tijd, waarin ik afscheid nam van een fijne en grote familie van collega’s. Daarnaast moest ik me gaan bezinnen hoe ik mijn leven en werk opnieuw vorm ging geven.

Bertil: en jij Sandra?

Ik werkte als eindredacteur aan dezelfde televisie programma’s. Ook ik werd getroffen door de reorganisaties in de mediawereld en zag mijn kansen op een nieuw contract langzaam aan naar nul gaan. Een lastige periode volgde waarin ik vele sollicitaties de deur uit deed, alle vacaturesites op het internet bezocht maar steeds afgewezen werd. Met Irene sprak ik daar vaker over en ook over de mogelijkheden om voor onszelf te beginnen.

We hadden altijd al ideeën om samen iets op te zetten, maar het kwam er gewoon niet van. Op een, voor ons nu historische, dag zagen we het licht. We zaten in de tuin te genieten van de zon en de natuur. We prezen ons gelukkig. Dit was voor ons een enorm omslagpunt, wat we nu ons ‘tuin-moment’ noemen. We realiseerden ons dat we op dat moment precies deden en konden doen waar we in onze banen alleen maar van droomden. Het was een complete verandering in mindset.

En toen ging het snel. We hebben De Zindustrie opgericht, een conceptenbureau dat onze creativiteit en jarenlange ervaring bundelt. We zijn aan de slag gegaan met allerlei ideeën en concepten. Een daarvan was het schrijven van dit boek waarin al onze ervaringen en inzichten over werken en niet-werken in naar voren komen. Ons uitgangspunt daarbij was om een andere, en vooral ook positieve, kijk op de thema’s ontslag en werkloosheid te geven. We vonden heel snel al een enthousiaste uitgever. Het onderwerp spreekt enorm aan in deze tijd.

Bertil: En vertel eens wat meer over het boek?

Irene: Het behandelt de geschiedenis van werk, gaat in op de bewustwording van wat werk nu eigenlijk voor de lezer betekent.

Sandra: En daarnaast geven we tips voor netwerken, solliciteren en hoe je voor jezelf kan beginnen. We laten de lezer ook zien dat die sombere periode juist een periode is om te ontdekken wat je nu echt wilt. Dus dat je bijvoorbeeld niet zomaar blindelings moet gaan solliciteren, maar eerst gaat uitzoeken welk werk bij je past. Wat wil je, wat kun je, wat past bij jou?

Bertil: En hoe adviseren jullie de lezer om te gaan met de reacties van de omgeving?

Sandra: Als je zonder werk zit, krijg je een hoop ongevraagde adviezen. Veel mensen met een baan kunnen er zich ook slecht een voorstelling van maken en vragen je “Wat doe je dan de hele dag?” In ons boek behandelen wij hoe je daar op een positieve manier mee omgaat.

Irene: Wij benaderen ook de psychologische kant: wat doet ontslag met je? En ook de vraag die daarna volgt: wat doet het niet hebben van werk met je? Je doorloopt een heel scala aan emoties zoals angst, onzekerheid, schaamte, jaloezie en stress, maar zeker ook positieve emoties als opluchting en uiteindelijk acceptatie.

Bertil: Voor wie is het boek bedoeld?

Sandra: Het boek is voor alle mensen die zonder baan zijn en die geconfronteerd worden met alle zaken die dan in hun leven spelen. Als de lezer zijn mindset heeft veranderd na het lezen van ons boek en er een goed gevoel aan overhoudt, dan hebben wij ons doel bereikt.

Bertil: De economische crisis is nog lang niet voorbij. Ik ben van mening dat mensen juist nu actie moeten ondernemen en voor zichzelf moeten kiezen in plaats van te wachten. Wat is jullie visie?

Sandra: De financiële zekerheid is toch wel een hele belangrijke factor voor veel mensen. Uiteindelijk moet iedereen het voor zichzelf bepalen. Wij zijn zelf heel blij met de keuze die wij gemaakt hebben. Het geeft ons zoveel vrijheid. Daarnaast is onze samenwerking geweldig. Als ik het alleen had gedaan was het veel moeilijker geweest.

Bertil: Hoe zien jullie de toekomst van het werken?

Irene: Er is echt een andere mindset is nodig. Veel bedrijven zitten in de knel en de sky is allang niet meer de limit. Overal hoor je verhalen van bezuinigingen. Tegelijkertijd krijgt het thuiswerken steeds meer aandacht. Meer en meer mensen beginnen ook in te zien dat er meer in het leven is dan alleen maar werk!

Bertil: Helemaal mee eens! Bedankt voor dit interview!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Heb jij, net als ik, de stoere stap genomen om ontslag te nemen, dan is dit inspirerende boek zeker een aanrader. Het helpt je door de moeilijke momenten heen en helpt je ook om je er aan te herinneren dat jouw beslissing om voor je zelf te kiezen de juiste was!

ONTSLAGEN is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en ook online te bestellen.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: