Het grote risico van risico mijden

Rode pil blauwe pil

We zijn elke dag bezig met het maken van beslissingen. Ons leven bestaat uit niets anders dan keuzes maken. En omdat dat best vermoeiend is, luisteren we graag naar de gevestigde orde, zodat we zelf even niet hoeven te denken. Dat is dogma en het helpt ons om ons complexe leven iets simpeler te maken.

Wat is het risico?
Daarom zien we, bijna automatisch, altijd dat risico iets is waarbij we iets kunnen verliezen. Wat kan ik verliezen als ik deze beslissing maak?

Als we veel kunnen verliezen, dan noemen we het risicovol.
Als we maar weinig kunnen verliezen, dan vinden we het niet risicovol.

Klinkt heel simpel natuurlijk, maar wat dacht je hier van:
Als mensen een inschatting moeten maken van hun potentiele verlies – dan overdrijven we enorm. Daarnaast geldt ook dat we veel liever vasthouden wat we nu hebben dan dat we iets nieuws willen.

Deze twee eigenschappen houden ons gevangen. We zijn gevangen in de angst van een overschat verlies.

Het nieuwe risico
Adam Bakers, blogger van de website Man vs. Debt (aanrader), heeft voor zichzelf een nieuwe definitie van risico gemaakt voor het nemen van grote beslissingen in zijn leven.

Zal ik enorme spijt krijgen als ik niet de moed had om deze beslissing te nemen?

Een beslissing maken om iets nieuws te doen kan verkeerd uitpakken, maar daarmee is niet gezegd dat alles verloren is. Je bent weer een ervaring rijker geworden en dat zal zich uiteindelijk altijd weer uitbetalen, in welke hoedanigheid dan ook.

Je bent volledig op de hoogte van de vermeende risico’s. Desondanks is het gevoel zo sterk, dat je leven zinloos zal zijn als je het niet onderzoekt of probeert. Dat je al die jaren geleefd hebt in angst en nooit echt je talenten hebt kunnen ontplooien… Dat is pas een echt risico.

Het is aan jou. Wederom een keuze die je moet maken… hoera!

 

foto: Butter Sponge

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: