Hoe krijg je duidelijkheid van wat je wilt?

wat wil ik

Wat wil ik?

Worstel je ook wel eens met de vraag: “Wat wil ik?”

Je zult vast wel eens van Abraham Maslov gehoord hebben. Hij was een Amerikaans psycholoog die de behoeftenpyramide bedacht heeft, de Pyramide van Maslov.

Het komt er op neer dat elk mens een bepaalde behoeftenopbouw doorloopt; je voldoet eerst aan je basisbehoeften, voordat je aan meer luxe, minder noodzakelijk behoeften kunt voldoen. Pas indien je aan alle ontberingsbehoeften voldaan hebt, kun je aan zelfactualisatie gaan doen en ben je psychisch gezond.

Wellicht bekend, maar minder bekend is deze quote van hem:

It isn´t normal to know what we want.
It is a rare and difficult psychological achievement.
Abraham Maslov

Ik ben het helemaal met hem eens. Om er achter te komen wat je echt wilt, zul je tijd en mentale ruimte moeten hebben. En dat krijg je niet zomaar.

Zelfstandig ondernemerschap

Daarom ben ik grote voorstander van het zelfstandig ondernemerschap. Niet omdat het zo makkelijk is. Juist omdat het zo uitdagend is! Je zult alles op alles moeten zetten om te slagen. You have to go all in! Je wordt met jezelf geconfronteerd. En dat is pijnlijk. Veel ondernemers falen ook – it’s a tough game!

Maar als zelfstandig ondernemer kan jij wel die tijd en ruimte creëeren om er gaandewijs achter te komen wat jij wilt. Je werkt naar een hoger doel. Dat doel is meer dan comfortabel je pensioen uitzitten.

Aan het eind van je leven wil je een positieve bijdrage hebben geleverd. Je wil dat jouw leven betekenis heeft gehad voor anderen. Je zou graag je stempel, groot of klein, willen achterlaten.

De klok tikt verder

Als jij nu niet verandert, is er nu niets aan de hand. Morgen ook niet. Maar je weet dat er een moment komt, waarop je ineens terugkijkt op vele verloren jaren. Die krijg je nooit meer terug.

Nu in actie treden is spannend. Het is onzeker. Maar je gaat wel leven. Je eigen leven in plaats van een template life. Je gaat jezelf ontdekken. Je gaat groeien. Met misschien hier en daar een littekentje. Stapje voor stapje kom je er achter wie jij echt bent en wat jij echt wilt. Hoe meer jij jezelf bent, hoe meer jij van waarde bent voor deze wereld.

foto Wat wil ik via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: