5 krachtige tips om nu al aan je eigen bedrijf te werken

tips eigen bedrijf

Nog minder dan 50 dagen en een nieuw jaar biedt zich al weer aan. Kies jij volgend jaar volledig voor jezelf? Begin jij je eigen bedrijf? Hier zijn 5 krachtige tips die je helpen om nu al een je eigen bedrijf te werken.

1. (Heel) vroeg opstaan

Dit is gelijk ook de meest krachtige tip in deze lijst. Met ‘vroeg opstaan’ bedoel ik niet 6 uur ‘s ochtends. Ik bedoel 4 uur in de ochtend, of liever nog eerder zelfs. Dit zijn de gouden uren. Je hebt geslapen, je hoofd is helemaal tot rust gekomen. Iedereen slaapt nog, er is geen verkeer op straat. Je hebt alle rust en tijd voor jezelf. Het zal nog een paar uur duren voordat je huisgenoten wakker worden. Dit is jouw prime time!

Uiteraard betekent dit dat je ook erg vroeg naar bed moet gaan om toch aan je 7 à 8 uur slaap te komen. Dus om 21:00 uur ‘s avonds al de dekens over je heen trekken. Dat zal even wennen zijn. Je slaapritme moet zich aanpassen. Maar ik wil je echt vragen om het te proberen. Op het moment dat de rest van het land ontwaakt heb jij al een gouden ochtend achter de rug!

Veel mensen kiezen ervoor om in de avonduren aan hun toekomstplannen te werken. Je hebt dan echter wel een lange dag achter de rug en dingen gedaan die je juist liever niet meer doet in de toekomst. Met andere woorden, je hoofd is moe en vol. Geen goed startpunt om na te denken over jouw stoere stap naar iets nieuws.

2. Zorg voor een goed plan

Als je het vorige punt uitvoert, heb je de tijd en geest om mooie dingen te doen. Maar je moet wel een plan hebben. Niets is frustrerender om energiek op te staan, klaar voor de dag te zijn en vervolgens niet weten wat te doen! De avond er voor kun je al een lijstje maken met waar jij de volgende ochtend je mee bezig gaat houden.

Je hebt weinig tijd en wilt zo effectief mogelijk te werk gaan. Kijk eens hoe je op een lean manier je businesssplan kunt schrijven.

3. Lezen

Lezen, lezen, lezen. Motiverende boeken. Inspirerende boeken. Levensverhalen van ondernemers. Spirituele teksten. Boeken over persoonlijke ontwikkeling. Boeken over management. Boeken over bedrijfsmodellen. Ik lees zoveel mogelijk. Een boek per week. Ik ken zelfs mensen die een boek per dag lezen!

Onderschat de kracht van het lezen niet! Het scherpt je geest en je bouwt een schat aan onmisbare kennis op die je helpen om nu en in de toekomst de juiste beslissingen te maken.

4. Gezond leven

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Bovenstaande punten richten zich vooral op de bovenkamer, maar je hersenen zijn ook gewoon onderdeel van je lichaam. Hoe gezonder je leeft, hoe meer je denken daar van profiteert. Gezond eten en elke dag een paar minuten werken aan je cardio en je spieren. Ik laat me graag inspireren door de oefeningen van Rebecca Louis, een energieke dame die ook nog eens een prachtig levensverhaal heeft.

5. Ontmoet de juiste mensen

Mensen zijn kuddedieren. We passen ons automatisch aan aan onze omgeving. Dat is de kracht van grote bedrijven. Iedereen gedraagt zich volgens hetzelfde corporate denken en zo kun je samen effectief werken aan een gezamenlijk doel. Niets mis mee (tegelijkertijd juist wel heel veel mis mee… maar dat is een ander onderwerp), maar als jij voelt dat je niet meer past in die organisatie, is het lastig om je te richten op een nieuwe toekomst. Van je collega’s zul je waarschijnlijk geen inspiratie, ideeën of de durf krijgen naar een nieuwe toekomst te gaan.

Maak daarom tijd vrij om nieuwe mensen te ontmoeten die wel passen in je nieuwe toekomstplaatje. Hoe? Heel eenvoudig. Kijk bijvoorbeeld eens op LinkedIn. Contacteer mensen die je inspirerend vindt. Vraag naar hun ervaringen, tips, welke boeken je gelezen hebben en hun inzichten.

6. Deel met anderen

Wat zijn jouw tips die je kunt delen met anderen? Hoe zorg je er voor dat jij de tijd en energie hebt om te werken aan je eigen bedrijf? Laat het weten in de comments.

Foto: krachtige tips via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x