augustus 5, 2013

Preventief ontslag krijgen of nemen?

Weer iets nieuws geleerd! Een grote zorgorganisatie gaat 1100 medewerkers preventief ontslaan. Zorgorganisatie Sensire heeft alvast een ontslagvergunning aan het UWV gevraagd vanwege de voortdurende onduidelijkheid over bezuinigingen. Er is heel wat commotie omheen en daar ga ik niets aan toe voegen.

Wat me vooral opviel was de term zelf, Preventief Ontslag! Betrek die eens op jezelf. Zeker in deze tijd van onzekerheid is het helemaal zo’n gek idee niet om preventief ontslag te nemen!

Als je nu al weet dat jouw werkgever noodgedwongen moet gaan reorganiseren, wat doe je dan?

De mogelijkheden:

  • A. Blijven zitten en hopen dat jij niet ontslagen wordt.
  • B. Extra je best doen je in de kijker te spelen bij je baas om zo je overlevingskansen te verhogen.
  • C. Mentaal preventief ontslag nemen
  • D. Preventief ontslag nemen

A. Blijven zitten
De meeste mensen kiezen voor optie A. Eigenlijk kiezen ze niet eens. Ze zijn de ontslagtoffers, nu al. Degenen die weg gestuurd worden, hebben geen plan, degenen die blijven zitten in een sterk veranderende organisatie die flink in de kosten moet snijden.

Allianz Global Assistance – Welke reisverzekering past bij u?

B. Extra je best doen
Eigenlijk zou er geen optie B moeten zijn. Je hebt toch geen ruimte meer om extra je best te doen, want je geeft je al voor de volle 100%, toch? Je wilt toch ook dat het bedrijf de crisis overleeft? Maar goed, het lukt je om in overdrive te gaan. Het biedt geen volledige bescherming, want wat als ineens je hele afdeling opgeheven wordt?

C. Mentaal ontslag nemen
Een veel betere benadering is optie C. Je beseft je terdege dat jouw dagen geteld zijn bij het bedrijf. Je bent nog steeds committed, maar tegelijkertijd werk je in je vrije tijd keihard aan je exit-strategie. Je kunt zoeken naar een andere baan of je eigen bedrijf gaan opzetten. Beide zijn verre van makkelijk in deze tijd. Wat wel makkelijk is, is om je personal net worth te vergroten. Niet in monetaire zin, maar op het gebied van persoonlijke groei. Dat is een investering in jezelf die zich altijd terugbetaald.

D. Ontslag nemen
Uiteraard ben ik de grootste voorstander van D, preventief ontslag voor jezelf! Jij staat aan het roer van jouw leven. En je leeft nu. Tijd is het meest kostbare bezit dat je hebt, want jouw tijd is jouw leven.

Je kunt natuurlijk zes maanden wachten op een mooie ontslagregeling, maar kijk eens om je heen, mooie ontslagregelingen bestaan niet meer.

Uiteraard is er wel een vangnet van de overheid. Prachtig, maar er zit ook een groot gevaar aan. Je verhuist van je werkgever naar het UWV. Een organisatie waar je aan allerlei regeltjes dient te voldoen, zoals de sollicitatieplicht. Zie hier twee prachtige voorbeelden daarvan.

Maar er is nog iets. Que sorpresa! Het is ook een organisatie die moet bezuinigen. Resultaat: de strikte regeltjes blijven, maar de support wordt steeds minder. Kun jij echt in zo’n vernauwende situatie het beste van jezelf naar boven halen en je leven en carrière een impuls geven?

Het is een afweging die je moet maken. Als je kiest voor D, geef je jezelf de hoogste prioriteit; (korte termijn) geld is op zijn hoogst nummer 2.

Een economische crisis kan jouw personal development nooit in de weg staan. Sterker nog, het kan zelf een accelerator zijn; de financiële distraction van het consumer capitalism is nagenoeg weg, daar zal ik later meer over vertellen. Het gaat er om dat je voor jezelf kiest, echt voor jezelf. Je gaat voor de re-invention van jezelf. Dat levert je meer zingeving in je leven, en daarmee ook meer rijkdom.

De keuze is echt aan jou. Waarvoor kies jij?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x